Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörande vanvård

Annons

Vanvård av djur borde inte få förekomma i ett samhälle som vårt, ändå blir vi alltför ofta upprörda över att sådant förekommer – senast i Hedemora.

Det förvånar då antalet djurhållare minskar genom rationaliseringar till färre men större gårdar med moderna ladugårdar, där man knappast kan anmärka på djurhållningen.

Då undertecknad en gång i tiden var ledamot i hälsovårdsnämnden hade vi ett fall i Avesta varifrån polisens bilder var hemska att se. Orsaken kunde då och i andra fall vara att djurägaren var utbränd, som vi säger, genom arbete och sjukdom och därigenom tappat orken.

Därigenom kan myndighetens kontroll vara nödvändig.

Inom en kommun av måttlig storlek bör en inspektör kunna klara tillsynen. Men sedan ett par år har denna uppgift lagts över på länsstyrelserna.

Vi har nyligen fått höra att deras inspektörer inte räckt till. Tillsynen inom kommunens mindre område måste vara lämpligare för en kommunal inspektör om medel till detta anslås.

Det är en fråga på den politiska agendan. På Folkpartiets årsmöte i Avesta togs frågan upp. En gästande riksdagsman antecknade. Kanske också att trycket från media och den allmänna opinionen kunde göra nytta.

Lokförare men med rötterna i bondgården

Bertil Jacobs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons