Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga vill också ha jobb!

Annons

Nyligen föreslog Centerpartiets ledare Annie Lööf att introduktionslönen för ungdomar bör sänkas, något som väckt stark kritik.

Men just själva poängen med förslaget är att ungdomar faktiskt ska få jobb! En undersökning gjord av Dagens Nyheter och Ipsos visar att 6 av 10 svenskar är positivt inställda till förslaget. Personligen, som ungdom, är jag beredd att jobba för en lägre lön under en tid när jag ska lära mig ett jobb. Det är bättre med en fot in i arbetsmarknaden än två utanför! Dessutom är det precis som det låter en introduktionslön som ska stegras successivt.

Om ett företag har råd att anställa en ny person och har två personer att välja mellan; en person som är 40+ med 10 års erfarenhet i branschen och en nyutexaminerad person under 25 år utan någon som helst erfarenhet inom branschen, så blir valet ganska enkelt.

Av ekonomiska skäl vågar många företagare inte anställa oerfaren personal. En lägre introduktionslön ger företagaren kompensation för den extra arbetsinsatsen som krävs för att lära upp yngre personer.

Hur ska vi som är unga få arbetslivserfarenhet om vi inte ens får chansen? Introduktionslön är en möjlighet. Ni som har passerat 40 och redan är inne på arbetsmarknaden borde lyssna mer på oss som är unga.

 Ronja Pettersson, distriktsordförande, CUF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons