Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga får ingen hjälp

Annons

För några veckor sedan fick jag hjälp av Arbetsförmedlingen att skriva in mig där. Första steget i inskrivningen kunde man ordna själv via datorn hemma. När jag sedan kom till Arbetsförmedlingen för att göra den slutgiltiga inskrivningen fick jag till svar att jag gjort helt fel och att 99 procent av dem som skriver in sig gör fel.

Är det inte dags att göra hemsidan mer lättförståelig och med klarare instruktioner så slipper så många göra fel när de ska göra steg ett i inskrivningen?

Efter många om och men fick jag hjälp och blev till slut inskriven. Personen som hjälpte mig ordnade en handledare åt mig, och sade att det nu var handledarens uppgift att höra av sig och boka ett möte med mig.

Två veckor gick och jag hörde inte ett ljud av min handledare. Slutligen skrev jag ett mail och fick svaret ”jag ska kika på ditt ärende”, när jag klart och tydligt förklarat min situation redan.

Efter ett tag fick jag ett nytt mail där handledaren berättade att jag fått en annan handläggare som tydligen har ansvaret över ungdomsgruppen. Den tidigare handledaren kunde inte säga när denna person skulle höra av sig till mig.

Jag väntade ytterligare några dagar, slutligen ringde jag denna ”nya handläggare” som visade sig vara ytterst svår att få tag på. Vet inte hur många gånger jag ringt, men denna person är antingen ute på andra ärenden eller har lunch.

Så nu står jag här. Jag vet att det inte går att få vettig hjälp att få ett jobb genom Arbetsförmedlingen, det får man söka på egen hand. Det jag behöver hjälp och information om är den ekonomiska delen, a-kassan och information om hur det fungerar med praktikplatser. Men det ser ut som att jag får ta reda på det helt själv.

Jag tycker det är ynkligt att man får så usel hjälp av Arbetsförmedlingen, arbetsförmedlarna ska ju vara professionella och hjälpsamma i det de gör! Det är inte lätt för oss ungdomar att hitta ett jobb direkt efter studenten. Vi är helt nya och oerfarna, vi behöver hjälp och allt stöd vi kan få.

Att Arbetsförmedlingen inte sköter sin uppgift är uppenbart och jag vet att det är många med mig som är av samma åsikt. Är det inte dags att man gör någonting åt situationen? Det är ju trots allt vi ungdomar som banar väg för framtiden och det är inte det lättaste om man inte får hjälp och vägledning.

ungdomar i Avesta

En av många arbetssökande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons