Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung trafik måste betala

Annons

Roy Uppgård, KD, anklagar oss socialdemokrater för att gynna urban tillväxt på landsbygdens bekostnad genom införandet av en vägslitageavgift. Sanningen är att svensk infrastruktur under många år varit eftersatt. Det gäller såväl underhåll som nybyggnation för att klara kapacitetsproblemen.

Orsaken är både bristande investeringar och högt slitage. Den tunga godstrafiken på väg står för en stor del av slitaget. Beräkningar visar att lastbilstrafiken står för runt 60 procent av vägslitaget men bara för 25 procent av vägskatterna.

För att få råd med en utbyggnad av väg och järnväg menar vi alltså att det är rimligt att den tunga trafiken står för en större del av finansieringen.

Det stora problemet för Sveriges glesbygder är den bristande infrastrukturutbyggnaden. Vi socialdemokrater står för tillväxt och utveckling i hela landet. Därför är investeringar i infrastruktur ett av de områden vi har prioriterat i vårt budgetförslag.

Det är klokt och ansvarsfullt att öka investeringarna i infrastruktur när tiderna är kärva. Det är ett effektivt sätt att stimulera sysselsättningen.

För varje extra miljard till investeringar och underhåll av transportsystemet skapas över 1 000 jobb direkt och ännu fler indirekt. Investeringar i infrastrukturen handlar dock långt ifrån bara om att ta Sverige ur den akuta jobbkrisen.

Att investera offensivt i infrastruktur är avgörande för att klara de stora globala utmaningar som väntar under de närmaste decennierna.

Roy Uppgård verkar egentligen vara helt överens med oss om detta och föreslår själv en ”tillgänglighetsmiljard” till järnvägen samtidigt som han sågar vårt förslag till finansiering. Då han inte själv presenterar minsta finansieringsförslag så får det nog anses vara ett populistiskt förslag. Vi socialdemokrater väljer att gå fram med finansierade förslag.

Riksdagsledamot, Krylbo

Kurt Kvarnström, S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons