Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta inte bort kulturstöd

Annons

Landstinget i ekonomisk kris. Säkert som amen i kyrkan skrivs då insändare från moderathåll om att landstinget för att spara pengar enbart ska ägna sig åt sjukvård. All annan verksamhet ska tydligen skalas bort.

Vem, frågar man sig, ska i så fall ta över landstingens roll som (med)finansiär och (del)ansvarig för att sköta och bedriva annan verksamhet på länsnivå? Det rör sig bland annat om länstrafik och kulturinstitutioner som länsmuseet, länsbiblioteket och teaterverksamhet.

Fram till för inte alltför länge sedan gick fortfarande politisk konservatism och kulturintresse hand i hand. Redan före det moderna Sveriges framväxt skapades av ett synnerligen konservativt samhälle Kungliga Dramatiska Teatern (”Dramaten”), Kungliga Operan (”Operan”) och Nationalmuseum.

Därefter tillkomna kulturinstitutioner som – ett axplock – Historiska museet, Skansen, Moderna museet, hade knappast skapats utan samverkan mellan goda politiska krafter från höger till vänster.

Kring dagens konservativa, åtminstone de inom Moderata samlingspartiet, finns enligt min mening alltför mycket av naiv (?) tilltro till nyliberalism och nonchalans inför kultur. Det många moderater vill rasera är oskattbart.

Jag vill ge en eloge till Bo Brännström, FP, som i en artikel i AT tidigare i år om landstingets dåliga ekonomi, visserligen skarpt kritiserade majoritetens styre, men inte andades ett ord om att dra ner på landstingets kulturverksamhet.

Jag hör till dem som absolut vill att sjukvården ska förbli i landstingets regi. (Faktum är att Bill Clinton, tidigare president i USA, vid ett Sverigebesök varnade oss för att privatisera sjukvården. Förhållandena i USA var inget att ta efter, tyckte han.)

Jag hoppas att landstingsmajoriteten i Dalarna lyckas få ordning på ekonomin utan strömkantring av den ideologiska inriktningen. Skär i administrationen! En ypperlig insändare om detta står att läsa i AT av sista februari.

Avesta

Det vi sår får vi skörda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons