Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska köttet hotat

Annons

Smöret är slut. Jo ni läste rätt. I flera butiker har det varit smörbrist under senare tid. Kanske ett litet problem men det speglar ett jätteproblem.

De svenska djurhållarna är på väg att gå under och vi gör inget åt det. Utom att vi klagar på för dyr mat.

Inte många grisar som föds upp i Sverige i dag går med vinst. Den svenska marknaden vill ha så billigt kött som möjligt så vi köper irländskt, brasilianskt och från många andra länder, som vi vet struntar helt i djurskydd eller gödselhantering.

Det enda många bryr sig om är priset, kvaliteten verkar underordnad och eftersom vi skall ha bra djurhållning och bra slaktmiljö i Sverige så blir det dyrare.

Om några år, med dagens utveckling, kommer det att bli brist på mjölk, fläsk, ägg, nötkött som är svenskproducerat, för att många lantbrukare lägger ner. Hur går det då med den heliga julskinkan, påskäggen och smörstekta kantareller?

Däremot startas det jättesvinfabriker i Polen som släpper ut all gödsel mer eller mindre orenat i Östersjön och även kycklingfarmer i samma storlek.

Tyvärr är det så att stora livsmedelskedjor finansierar dessa anläggningar för att få billigare varor till bland annat Tyskland. De tyska bönderna går också på knäna. Cynism på hög nivå.

Ingen kan övertyga mig om att grisarna mår bra i dessa stallar. Jag har sett reportage på tysk tv om dessa som gjorts med dolda kameror och det var minst sagt skrämmande.

Här i Sverige kanske vi skulle omprioritera lite utgifter. Mjölken är för dyr, köttet, osten, brödet, allt är för dyrt.

Men ingen klagar på lösgodiset, energidrycken, ölen, chipsen, cigaretterna inte att glömma.

Sluta köp skräp så har vi råd med riktig mat!

Eric Thorsell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons