Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa oseriösa arbetsgivare

Annons

Under hösten har bärplockare från Thailand och Vietnam åkt hem med skulder de aldrig kan betala. Papperslösa och asylsökande arbetar svart över hela landet – också i Dalarna.

Alla exempel har en sak gemensamt: Människor som redan är i en utsatt situation och som befinner sig i branscher där villkoren redan är dåliga, utnyttjas och behandlas utan respekt och värdighet.

Det märkliga är att de arbetsgivare som i alla sammanhang talat sig varma för fri arbetskraftsinvandring är tysta. Enskilda näringsidkare som pekas ut skyller på en underleverantör till en underleverantör.

Det är inte okej att arbetsgivare utnyttjar utländsk arbetskraft, som varken kan språket, är insatt i hur svensk arbetsmarknad fungerar eller har uppehålls- och arbetstillstånd.

Så länge som arbetsgivarna kan skylla på underentreprenörer kommer de mest skurkaktiga att fortsätta att smita från sitt ansvar. Långa kedjor av underentreprenörer gör att villkoren för dem som ska producera varan eller tjänsten blir sämre i samma takt som distributionsleden blir fler.

Därför kräver LO att det ska finnas en regel som gör huvudentreprenören ansvarig för alla underleverantörer. Först då kommer kedjorna av underentreprenörer bli kortare och lättare att kontrollera.

Generellt måste det bli lättare att kontrollera vilka arbetsvillkor som gäller på olika företag. Därför är det rimligt att det ställs krav på att företagen ska tillhandahålla lönelistor, arbetstidslistor, och annan information som kan bidra till att bedöma vilka arbets- och anställningsvillkor som gäller.

Det här landet är fullt av arbetsgivare som sköter sig. LO begär här att arbetsgivare som inte har rent mjöl i påsen gör rätt för sig. Det är illa att företag tjänar stora pengar på att utnyttja personer som ofta inte har något val, vågar klaga eller är med i facket. Det är dags att regeringen, myndigheter och arbetsgivare tar sitt ansvar.

Ordförande LO-distriktet

i Dalarna och Gävleborg

Per Bardh

LO:s avtalssekreterare

Ulrika Belin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons