Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa dokusåpa med djur

Annons

Just nu pågår inspelningarna av en programserie som ska sändas i svensk public service-tv. I varje avsnitt ska sex hemlösa flytta in hos en familj. Under några dagar blir de testade av familjen för att därefter röstas ut en efter en och bara en ”vinnare” blir kvar. De individer det rör sig om har ingen möjlighet att avstå från medverkan.

Låter programkonceptet skrämmande? Ja, du har all anledning att vara rädd.

Den här gången rör det sig om hundar som reduceras till slit-och-släng-prylar i underhållningsbranschen. Men i USA finns det redan program där hemlösa människor tävlar mot varandra och där vinnaren får ett hus medan förloraren får återgå till sin pappkartong på gatan. Argumenten för programmen är desamma: ”På det här sättet är det ju i alla fall en som får det bra”, ”Det är väl bra att deras situation uppmärksammas”.

Det är oroande att svensk public service-tv ens kan tänka sig att sända en hunddokusåpa som den ovan beskrivna. De signaler programmen sänder ut är att det är okej att behandla andra levande, kännande varelser som leksaker. Programidén går ut på att fem hundar av sex ska misslyckas och avvisas.

Särskilt tragiskt är det att man här leker med omplaceringshundar. Den som har minsta erfarenhet av denna typ av hundar vet hur viktigt det är för dem med stabilitet och trygghet. Det sista de ska utsättas för är den stress som fem inspelningsdagar med okända människor, hundar och miljöer skapar.

Det sista de ska utsättas för är att försöka knyta an till nya människor för att sedan åter en gång bli svikna och avvisade.

Om vi tycker att vi har rätt att behandla dessa kännande och tänkande varelser på ett så grymt sätt, så är det inte svårt att se nästa steg: Varför till exempel inte en underhållningssåpa i realitygenren om adoptiv- eller fosterbarn i familjen enligt samma koncept?

Glädjande nog har många redan reagerat mot den planerade programserien.

I bloggar och på Facebook sluter sig människor samman och tar avstånd från den kalla cynismen som har fått sin konkreta manifestation i detta program.

Det verkar som om produktionsbolaget och SVT anat de

reaktioner som skulle komma. För att stämma i bäcken har man knutit till sig några självutnämnda ”experter” och fått en av många omplaceringsorganisationer att ställa sig bakom programmet.

Att det finns mängder av seriösa experter och omplaceringsorganisationer som blivit tillfrågade, men vägrat ställa upp, är dock inget man vill skylta med. Svenska veterinärförbundet tar också tydligt avstånd från programkonceptet.

Vi ska respektera djuren som de individer de är. Vi vädjar därför till SVT:s högsta ledning att stoppa programserien. Att reducera tragiska levnadsöden till utröstningsunderhållning är inte och kan aldrig bli public service.

Journalist och hundägare

Roffe Erbe Blom

Instruktörsutbildare Hundiq, samt Service-

och signalhundsförbundet

Anita Andersson

Ordförande, Hundskyddsföreningen Hundis

Riikka Blom

Hundpsykolog

Susanne Holmene

Ägare och grundare, Rasta Hunden

Nikki Höjer

Utbildad mentaltestledare

Jeanette Thelander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons