Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängsel skyddar visst

Annons

Riksdag och regering har beslutat att vi ska ha en livskraftig vargstam i Sverige.

I olika insändare sprids en felaktig bild av att vargarna tar massor av får. Sanningen är att antalet får, rivna av varg är mycket, mycket få. I exempelvis Värmland med många vargar fanns det år 2011 cirka 17700 får och lamm, varav 14 dödades av varg. Det är mindre än en promille.

I en insändare i AT den 30 april påstår nu signaturen SLz att ”vi som bor på landsbygden” har noll förtroende för rovdjurspolitiken. Tala gärna för dig själv, men lägg inte orden i munnen på oss andra landsbygdsbor, som vill ha biologisk mångfald, inklusive vargar.

Skribenten påstår vidare att rovdjursstängsel inte skyddar mot vargar. Detta är fel. Enligt Viltskadecenter skyddar bra stängsel mot mer än 95 procent av angreppen, plus att bra stängsel gör att vargarna lär sig att inte ens försöka ta sig in.

Signaturen SLz skriver i AT om två exempel. Men hade han besvärat sig att kontrollera fakta hade han funnit att staketet i Svärdsjö hade varit nerrivet av älg hela vintern och inte kunde skydda fåren. I Alfa konstaterades att fåren legat döda ”under en tid”, trots att daglig tillsyn ska ske.

Fakta är att hundangreppen på får är betydligt vanligare än angrepp av varg, men det verkar varghatarna strunta i.

Farligast är dock en överstor älgstam som årligen dödar tiotalet människor i viltolyckor och kostar samhället miljardbelopp. Även detta talar varghatarna tyst om.

Forsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons