Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängsel hjälper inte

Annons

Så har det åter visat sig att dyra rovdjursstängsel inte hindrar vargar från att ta sig in i hagar och döda får.

I tisdags morse klockan fem kom en fårägare ut

för att ge sina får foder i en hage ett tiotal meter från boningshuset. Då pågick jakten på hans får för fullt inne i hagen, två redan döda och en tredje på gång.

Fårägaren försökte skrämma vargen utan att lyckas. Han hämtade då sitt jaktvapen och sköt vargen med stöd av paragraf 28 i jaktlagen. Det var rovdjursstängsel runt hagen. Han fick behålla sina vapen eftersom det var ett uppenbart fall av paragraf

28.

Många har blivit av med sina vapen under en lång utredningstid, även om det varit uppenbart att de har handlat enligt lagen för att skydda sina djur.

De tidigare godkända rovdjursstängslen får nu bara kallas rovdjursavvisande. När vargen bestämt sig finns det inget som hindrar.

I onsdags var det dags igen på annan ort. Den här gången dödades fem får och flera skadade fick avlivas. Även här fanns vad som tidigare kallades rovdjursstängsel. En expert säger nu att ett rovdjursstängsel ska vara minst 160 cm.

När vi nu står inför betessäsongen kommer vargarna till dukat bord och eftersom vargarna har ökat dramatiskt i antal kommer det tyvärr att bli ett rekordår med varg-

dödade tamdjur.

Inga politiker på riksnivå vill lyssna på alla fakta om vargen, utan vi ska bara ha ännu fler. Ministrarna Ek och Erlandsson har noll förtroende på landsbygden.

SLz

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons