Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämpla inte de sjuka

Annons

Alla blir någon gång i livet beroende av vård och i behov av stöd. Därför är det märkligt att inte alla människor först och främst betraktas som fullvärdiga medborgare.

Mycket finns att göra för att människor med funktionshinder och sjukdomar ska sluta stämplas med ”utanförskap” för att i stället betraktas som fullvärdiga medborgare i livets alla skeden.

Detta ”utanförskap” som har myntats av politiker skapar motsättningar mellan vilka som ses som frisk eller sjuk.

När det gäller vård och omsorg tror jag inte att alla så kallade besparingar (rena nedskärningar) handlar om brist på pengar. Utan om något mer grundläggande. Nämligen att människors värdefulla erfarenheter inte kommer samhället till del.

Att så inte sker är ett systematiskt missbruk från politiker och andra i ledande ställning. De bästa lösningarna utvecklas genom direkt delaktighet från brukare, deras familj och personal. Ett humant samhälle drar nytta av allas erfarenhet för det gemensammas bästa.

Svenska politiker höjer sina löner och samtidigt drar de in vårdpersonal. Inför valet 2010 gjorde så gott som alla partier reklam för vilken strålande vård vi lovades om vi röstade på dem.

I verkligheten blir det annat. Där kan vi ta del av hur sjuka och funktionshindrade hamnar i ”utanförskap” på grund av politiska beslut så att de och deras familjer får klara sig bäst de kan.

Alla lovord om förbättringar hade med god vilja kunnat genomföras för länge sedan. Så länge som politiker och beslutsfattare låter pengar styra över mänskligt värde är det svårt att vända den sjunkande skutan.

Men skutan kan vändas! Politiker vänder ryggen åt de sämst ställda och de med störst behov. På samma sätt kan vi/folket i solidaritetens och enhetens namn vända politikerna ryggen när de raserar välfärden och inte håller löften.

Krister Lind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons