Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå på er, Karlboungdomar!

Annons

Angående artikel i AT 30 maj: Skolavslutning i kyrkan är en rättighet enligt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Eleverna i Karlbo skola får inte ha sin skolavslutning i kyrkan trots att de själva och deras föräldrar önskar det. Det har rektorn bestämt. Rektorn stöds av Skolverket som har förbjudit att ordet Gud nämns eller att prästen uttalar en välsignelse.

Psalmen ”Den blomstertid nu kommer” får man sjunga, vilket är förvånande. Redan i andra versen sjunger man om ”Guds godhets rikedom”, vilket Skolverket tydligen missat.

Verkligheten är den att varken Skolverket, eller rektorer med beröringsskräck för kristendomen, har rätt att hindra skolavslutning i kyrkan. Vi har (fortfarande?) religionsfrihet i Sverige, vilket visas av ett flertal dokument, som exempelvis FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 18, Europarådets konvention, artikel 9, Barnkonventionen, artikel 14, och Regeringsformen kapitel 2.

Religionsfriheten gäller alla, skolområdet är inte undantaget. Det är föräldrarna som har rätten att bestämma vilken religiös och filosofisk fostran barnen ska få.

Skoledningar som vill förbjuda avslutning i kyrkan, för osökt tankarna till ofrihetens kommunistdiktatur, det förra Östtyskland.

Därför, ungdomar i Karlbo skola, stå på er! Ni har demokratiskt fått ge uttryck för hur ni vill ha det, det måste vi alla ge vårt stöd och förhoppningsvis även er rektor.

Hans Jalkehag, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons