Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SR diskriminerar äldre

Annons

Mer än två miljoner invånare är diskriminerade av Sveriges Radio. För oss äldre finns ingen musik att lyssna på, om man inte accepterar SR:s ”ungdomsmusik”.

SR är ett public service-företag, vilket innebär att SR skall ge alla grupper av lyssnare ett musikutbud. Det finns bland dessa två miljoner äldre lyssnare de som accepterar pop- och rockmusik, men det torde vara en liten minoritet. I alla fall om man får döma av uttalanden vid möten med äldre, i insändare, vid egenproducerade musikevenemang och liknande.

Var finns den stora musikskatt av operettmusik, den melodiösa och harmonirika Great American Songbook, den svenska vistraditionen och den gamla dansmusiken? Allt har nu i SR ersatts av ungdomarnas musiksmak. Till och med i jinglar och ”mellanmusik” i program för de mogna spelas enbart det som vi anser är andefattig treackordspopmusik, vi som är vana vid melodiös och seriösare musik.

SR har en ungdomskanal, P3, där pop- och rock-entusiaster får sitt, men också i P4 och i exempelvis P4 Dalarna härskar ungdomarnas musik. P2 är en kanal för dem som vill ha klassisk musik och P1 är huvudsakligen en talkanal. Men var finns musiken för bortåt två miljoner lyssnare, den äldre generationen?

Läget beror nog på SR:s personalpolitik, där äldre personal ratas till fördel för 30-åringarna. Vad kan man då vänta sig, när denna grupp oemotsagd får forma utbudet, den grupp som växt upp med enklare ”musik”, tillverkad i datorer och rytmsatt med trummaskiner och dessutom har vant sig vid rap och vulgära texter.

Det vi äldre kräver är en seniorkanal som tillgodoser våra önskemål! Vi har under alla år betalt licensen och gör så fortfarande trots att vi nu är satta på svältkur. Nu har vi gott om tid att lyssna men ingenting att lyssna på. Inte ens dagtid, när ungdomarna studerar eller jobbar.

En ny kanal kostar pengar. Men räkna efter hur mycket licenspengar två miljoner äldre har betalat in under sitt liv och lägg därtill vad vi kommer att betala. Ge oss våra rättmätiga 25 procent i en seniorkanal.

Hedemora

Ollew

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons