Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuggbudgeten ett hastverk, S

Annons

Socialdemokraterna backar in i framtiden. Genom att i sin skuggbudget föreslå åtgärder som gör det mindre lönsamt att jobba och driva företag fortsätter partiet att leverera besked som ligger i linje med den politik som väljarna sade nej tack till i valet. Frågan är vad som hände med den förnyelse som S utlovat?

Socialdemokraternas budgetmotion, med sitt lappande och lagande, förstärker bilden av ett vilset parti. De hastiga svängningarna verkar närmast desperata. Ena dagen ska a-kassenivån ligga kvar. Andra dagen ska den höjas kraftigt. Ena dagen är Rut och Rot en dålig idé. Andra dagen tycks den som en hyfsad reform som kan tillåtas vara kvar, men med justeringar.

Att över en natt ändra uppfattning i en rad viktiga frågor och samtidigt påstå sig ha ordning och reda i statens finanser inger inte trovärdighet. Det vittnar heller inte om ansvar eller för den delen insikt om hur viktigt det är med stabilitet, trygghet och tydlighet i tider av oro.

Det enda S verkar har enats kring är åtgärder som inte gör det mer lönsamt att arbeta. Kostnaderna för företagarna ökas och vidlyftiga utgifter ges etiketten investeringar för framtiden.

För Dalarnas del är förslaget om en straffskatt på små åkerier väldigt allvarligt. Det som S benämner vägslitageavgift för tunga lastbilar väntas inbringa 1 miljard från och med oktober 2012 och sedan 4 miljarder årligen. Det blir en tung börda för småföretagare ¿i Avesta samtidigt som det blir dyrare för oss konsumenter.

Detsamma gäller för de företag i Dalarna som verkar inom sektorn för hushållsnära tjänster. Här vill S kraftigt begränsa möjligheterna att använda sig av Rot och Rut. Detta kommer att leda till urholkad kundbas och sämre möjligheter för företagen och dess anställda att bedriva sin verksamhet.

Varför ändra ett vinnande koncept? Varför dra åt tumskruvarna på företag och anställda som nu äntligen fått framtidstro? Det här kommer bara att ge en sektor ett lyft: den svarta.

Vidare lanserar S sänkt arbetsgivaravgift med 3 procent för på lönesummor upp till 900 000, vilket skulle kunna ses som positivt, men slår i nästa stund till med en fördubbling av arbetsgivaravgifter för unga och en skrotning av sänkt restaurangmoms. Detta sammantaget gör det betydligt svårare för ungdomar att få jobb. Trösklarna höjs och vår förmåga att bekämpa en av vår tids stora utmaningar – ungdomsarbetslösheten – försvagas kraftigt.

Vi noterar dessutom en ambition att införa en statlig riskkapitalfond, ett förslag som doftar gamla löntagarfonder lång väg. Vi säger bestämt nej tack till den här typen av tillväxthämmande utfall och löntagarfientliga framstötar. Vad som behövs är att alliansens reformer för arbetslinjen ligger fast och utvecklas. Att riva upp kommer att ge mycket allvarliga konsekvenser.

Skuggbudgeten är helt klart ett hastverk. De som följt processen har säkert noterat att karusellen inte stannade förrän fem i tolv.

Och den nya fasaden sprack över en natt. 

Ulf Berg, M, riksdagsledamot Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons