Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola i världsklass

Annons

Sverige är ett av världens modernaste och utvecklade länder, men vårt skolväsende är ifrågasatt.

Vi inom alliansen sjösätter under detta år en mängd skolreformer som den nya gymnasieskolan, nya och tidigare betyg, lärarlegitimation och en ny lärar-

utbildning.

Med detta vill vi skapa en skola i världsklass, men reformer tar tid att nå effekt. Därför har vi identifierat tre viktiga områden: kommunen, klassrummet och eleverna med åtgärder som kan genomföras redan till hösten och under det kommande året.

I varje kommun måste det finnas en plan, med höga förväntningar. Förväntningarna måste tydliggöras och spridas och följas upp. Vi måste börja tala väl om skolan och sprida alla goda exempel, för de finns, överallt.

Det måste finnas ett tydligt politiskt ledarskap, från kommunledning till skolförvaltning. Alla måste inkluderas, även i klassrummet.

Det måste bli en kunskapsfokusering och ett tydligt ledarskap där samverkan och befintliga resurser används på ett nytt sätt.

Vi måste inse att läraren är den viktigaste personen i klassrummet. All modern forskning visar att den bästa undervisningen är direkt och lärarledd, men samtidigt flexibel, elevcentrerad och anpassad.

Det innebär en svår uppgift för varje lärare. Kommunen måste satsa på lärare, genom en bra lön, vidareutbildning och möjlighet att göra karriär, även att forska.

Detta är av största vikt för våra elever, men också på sikt för vårt land om vi ska hävda oss i konkurrensen med vår omvärld.

Dåliga resultat beror inte på dåliga elever! Varje elev måste ses. Undervisningen ska vara individualiserad, men inte elevstyrd. Modern hjärnforskning och skolforskning måste utnyttjas.

Dator till varje elev är en självklarhet. Den är ett viktigt hjälpmedel för svaga elever, men också för elever som har en egen och högre takt. Baskunskap är viktig, men också kreativitet och kritiskt tänkande.

Varje elev måste aktiveras under varje lektion. Risktagande och misstag kan och bör tas upp

i undervisningen.

Höga förväntningar ska finnas från kommunledning, skolförvaltning och på varje elev. Med samlade krafter ska vi på några få år vända en ifrågasatt skola, till en skola i världsklass.

Vi kan bli bäst i klassen!

Riksdagsledamot, utbildningsutskottet

Ann-Britt Åsebol, M

Riksdagsledamot för Dalarnas län

Michael Svensson, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons