Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattelättnader inte orättvisa

Annons

Signaturen Politisk vilde, Fors för den 4 juni ett resonemang som tycks gå ut på att alliansregeringens skattelättnader är orättvisa.

Sverige har i dag en av världens högsta marginalskatter. Det är otvivelaktligen så att de som har höga inkomster betalar sin beskärda del till den svenska välfärden och mer därtill. Bara Stefan Persson har under de senaste tio åren betalt 5,3 miljarder i skatt! Det blir många vårdplatser, lärare och barnskötare av detta.

Om vi inte haft ett skatteklimat som uppfattats som legitimt är frågan om Stefan Persson verkligen bott kvar i landet. Hade han flyttat hade hans skatt i stället blivit noll kronor. Politisk vilde hade säkert applåderat detta, men på vilket sätt skulle det gynna Sverige? Hur säkrar vi morgondagens välfärd genom att peka finger åt dem som årligen bidrar med hundratals miljoner till den svenska statskassan?

Intressant är att redan Socialdemokraterna tog bort förmögenhetsskatten för de allra rikaste samt arvs- och gåvoskatten!

Den förmögenhetsskatt som vilden uppenbarligen vill ha tillbaka drev iväg kapital ut ur landet och kostade betydligt mer än den smakade. Andra länder har resonerat på samma sätt och i dag är det bara få länder som håller fast vid den. Ska Sverige hävda sig i den internationella konkurrensen krävs det inte fler hinder utan snarare fler lättnader.

Även fastighetsskatten var ett otyg då villaägare fick se sina taxeringsvärden skjuta i höjden sedan grannen på andra sidan gatan sålt dyrt. Ingen visste från år till år hur det skulle slå. Det var med andra ord ett orättvist och oförutsägbart system.

Vi moderater har från dag ett varit tydliga med att skattelättnaderna i första hand ska gå till de med låg- och medelstora inkomster. Det är läraren, undersköterskan och barnskötaren som har tjänar över en månadslön per år med alliansens politik. Vi ser inget fel i att de som tjänar minst gynnas mest.

Arbetslinjen gör att fler jobbar och betalar skatt, eller vad sägs om att statens skatteintäkter var 799 miljarder 2006 med sista året med sossarna vid regeringsmakten. Sedan har vi bland annat sänkt skatten rejält för folk som jobbar och 2011 betalades 872 miljarder in i skatt. 70 miljarder mer i skatt tack vare runt 100 miljarder i sänkta skatter. Du behöver inte längre vara politisk vilde, välkommen till alliansen! 

Ulf Berg, M, riksdagsledamot för Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons