Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skall bara stora orter leva?

Annons

På måndagen sammanträdde landstingsstyrelsens arbetsutskott och sade ja till ett besparingsförslag där By-Horndals vårdcentral blir historia.

Om förslaget går igenom i landstingsfullmäktige måste invånarna i By-Horndal ta sig till Avesta lasarett för behandling på Skogsbo vårdcentral. Barnhälsovården skall ske vid familjecentrum i Avesta.

Resor sker med apostlahästar, cykel eller egen bil. Buss går ett par gånger per dag, i södra By saknas buss helt. Gamla som inte kör bil bör känna stor oro. Landstingsmajoriteten har avslagit Centerpartiets förslag om tågpendel. Flyktingmottagningen undantas – här gäller omvänd diskriminering.

Under många år har landstingsmajoriteten (S) fått skarp revisorskritik för avsaknad av ekonomisk styrning. Trots detta har man beviljats ansvarsfrihet av sina oppositionskamrater.

Före valet stoltserade Dalalandstinget med ett underskott på 800 miljoner kronor. Strax före valet meddelade landstingsrådet Ingalill Persson, S (som i kommunförbundets tidskrift beskriver sig ”som ej jäkel att tapetsera”) att underskottet är balanserat! Efter valet har underskottet vuxit till 900 miljoner kronor. Tapetserikonst?

Politiker gillar att bygga, helst monument. Man har levt i en kultur där underskott möjliggjort äskanden om medel. Skattepengar har alltid funnits. Att tänka i alternativa banor som att avkräva effektiv förvaltning, tydlig målstyrning, flexibilitet, minimering av administrations- och tjänstemannakostnader har varit svårt. I Dalalandstinget visar det ena fallskärmsuttaget efter det andra på denna inkompetens.

Att i opposition inte angripa vanstyret innebär ett svek mot väljarna och skattebetalarna. Man blir också till medgörare. Det egna kontaktnätet blir viktigare än uppdragsgivarna, vänskapskorruptionens spöke präglar verksamheten.

I Horndal och By bor gamla, barnfamiljer och unga. Skola, badhus, äldreboende och kommunal service finns. Näringslivet utvecklas och nya företag är under uppbyggnad.

Att ta bort vårdcentral och barnhälsovård gör boendet mindre attraktivt. Hus och tomtmark sjunker i värde och utflyttningen tar vid. Företagens växtfaktorer försvinner och utvecklingen avstannar. Processen har återupprepas under socialdemokratiskt styre i landets alla glesbygder, erfarenheten finns.

De totala kostnaderna för detta redovisas inte i landstingsledningens kalkyl. Men – det är klart – man hade inte så stor koll på ekonomin.

Så – genom att stödja den socialdemokratiska majoritetens förslag bekräftar landstingsledningen sin oförmåga att både förstå och vilja sätta sig in i effekterna av kortsiktiga panikbeslut. Vi avvecklar Horndal och By, fortsätter med Avesta, bekräftar att vi ser bygderna utanför Falun och Borlänge i ett anonymt töcken befolkade av människor som snart inte finns... Alternativet heter reservation!

Företagsläkare

Jonne Lindroth

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons