Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skaffa egen bild av SET

Annons

På senare tid har jag läst flera ifrågasättande insändare kring SET-metoden. Jag blir glad när jag märker föräldrars engagemang och intresse kring skolans verksamhet. Den är skattefinansierad och skall vara öppen för insyn och granskning.

Skolans kunskapsuppdrag är tydligt, uppdraget att fostra är inte lika tydligt definierat men finns där likafullt. Vi skall inte fostra den enskilda individen, det ansvaret vilar på vårdnadshavare. Vi skall däremot lära och träna eleverna hur man som individ skall fungera ihop med andra.

Trygghet och trivsel är nödvändigt för att eleverna skall ta till sig av undervisningen. Vi måste

jobba aktivt och likvärdigt med det. Inom egna skolan men också likvärdigt mellan skolorna.

SET är en av delarna i ett sådant arbete. Skolornas arbete för att främja trygghet och trivsel och motverka kränkningar finns beskrivet i en likabehandlingsplan.

Ni engagerade föräldrar som undrar över verksamheten, ring era skolor. Be att få komma på besök, vara med på lektioner, se likabehandlingsplanen, bläddra i SET-böcker. Skaffa er en egen mer nyanserad bild av det vi gör, än den som visas på tidningarnas insändarsidor.

Stanna inte vid att besöka bara SET-lektioner utan se även vår huvudverksamhet; lektionerna i alla ämnen. Ni som föräldrar är viktiga och ert engagemang gör skillnad! Våga känna tillit till att vi gör bra saker i skolan. Kom och var med. Ni är jättevälkomna!

På vår skola önskade föräldrarådet att få en mer ingående information om vad metoden går ut på. Vi bjöd in en av våra SET-handledare som berättade och svarade på frågor, man fick titta på allt material och man fick även prova på några övningar. Föräldrarådet hade inga invändningar, utan var tvärtom positivt.

Avslutningsvis – det är inte en SET-övning att eleverna ska beskriva sexupplevelser. Sådana missuppfattningar minimeras om ni kommer hit och ber att få ta del av materialet.

Vik rektor, Domarhagsskolan

Erica Erixon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons