Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi betala fattigdomsfond?

Annons

Den 24 oktober presenterade EU-kommissionen ett förslag till ”fattigdomsfond” som är tänkt att gälla för alla medlemsländer. Fonden ska tillhandahålla och distribuera livsmedel, kläder, hygienartiklar till hemlösa och fattiga barn. Fondens budget ska finansieras från medlemsländernas skattebetalare samt momsintäkter och ska vara på cirka 4,33 miljarder kronor per år.

Sverige är ett av de länder som tidigare sagt nej till liknande förslag och EU har inte haft någon beslutande- eller lagstiftanderätt när det gäller nationell socialpolitik. För att lösa detta har EU-kommissionen i sitt nya förslag ändrat rättsliga grunden i Lissabonfördraget. Besluten tas då med kvalificerad majoritet som innebär att kravet på enhällighet tas bort.

Om förslaget går igenom som rättslig grund förlorar Sverige den demokratiska rätten att själv få besluta om vilken välfärdspolitik vi ska ha när det gäller de sämst ställda.

De flesta kan säkert skriva under på att fattigdom är ett socialt misslyckande. Är lösningen en EU-fond som finansieras med skattemedel som delvis kan sökas tillbaka av respektive land? Hur mycket av fondens pengar blir kvar när byråkratiapparaten och kontrollsystem för att motarbeta fusk fått sitt? Ska svensk välfärdspolitik bestämmas i Sverige eller Bryssel? 

Krister Lind, Fors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons