Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska FK hjälpa eller stjälpa?

Annons

Jag trodde i min enfald att Försäkringskassan i Sverige var en myndighet som hade som första prioritet att hjälpa bland annat sjuka och de människor som inte har förmåga att kunna arbeta fullt ut i arbetslivet. Men mina erfarenheter pekar åt ett annat håll.

Försäkringskassan, en myndighet som har så många anställda att det kan räknas som ett monopolföretag. Blir man sjuk ellerfår nedsatt arbetsförmåga och måste gå ned i arbetstid så är det väl ändå Försäkringskassan som skall besluta om man har rätt till sjukersättning eller inte?

Handläggningstiden för att kunna få beviljat exempelvis 25 procents sjukersättning är en utdragen och lång handläggningstid, en väntan och omfattande pappersexercis på i vissa fall flera år.

Människor hinner ju bli ännu sjukare innan någon av Försäkringskassans tusentals handläggare över huvud taget tittat på deras ärenden. I vissa fall öppnar de väl inte ens breven.

Jag anser att detta är en långdragen och seg byråkratisk process som drabbar många människor med olika typer av sjukdomar.

Var ligger man som sjuk i pappershögen, längst ned eller högst upp? Det är ett byråkratiskt papperssystem, ett spel för gallerierna.

Svenska regeringen predikar om arbete till alla och det är bra, men man kan väl för fan inte gå ut i arbetslivet som en levande zombie?

Nej, Försäkringskassan är ingen effektiv och enkel myndighetatt ha att göra med. Försöker man komma fram på telefon så räcker inte ens ett telefonkort på 195 kronor, väntetiden är så frustrerande att man har lust att slänga in mobilen i väggen. Men vad hjälper det?

Nej, gå till jobbet fast du är halvdöd. Du klappade ju bara ihop fem gånger under dina åtta timmar på arbetsplatsen i går.

Det är väl inget att gnälla om, det finns ju de som har det värre, var glad att du får arbeta 100 procent i dagens svenska samhälle. Om du kollapsar så är väl inte det hela världen, då finns det väl någon annan som kan rycka in. Lite svinn får man väl räkna med.

Ja du Medelsvensson, akta dig för att bli sjuk för då kan du även dö av svält för det finns ju inga pengar till mat. Du får klara dig bäst du vill. Försäkringskassan har ändå ingen tid för dig, inte inom de närmaste åren i alla fall.

Utmattad, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons