Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska dagmammorna bort?

Annons

Som medborgare i Avesta kommun är jag van att få välja mellan olika alternativ, och tillsammans med min fru fatta beslut kring olika saker som berör min familj.

Jag kan välja vad jag äter till frukost, om jag går eller åker buss till jobbet, om jag ska träna innebandy eller fotboll. Jag kan välja vilken skola jag vill att mina barn ska gå på, men jag verkar snart inte kunna välja om mina yngre barn ska gå på förskola eller inte!

Från olika håll har det nämnts att det varslas ”dagmammor” i vår kommun: en i Horndal och två i Skogsbo. Börjar barnen i Avesta att ta slut? Saknas behovet av att barn ska kunna få välja mellan en större barngrupp med fler vuxna eller en mindre barngrupp med få vuxna? Nej, det tror jag inte.

Vad ligger till grund för att barnfamiljer i Avesta inte ska få välja, utan enbart bli hänvisade till förskolor runt om i vår kommun? Stavas det ekonomi? Stavas det pedagogiska idéer? Stavas det partipolitik? Den frågan skulle jag vilja ha svar på å det snaraste.

Som småbarnsförälder är jag glad över att ha haft valfrihet gällande barnomsorg: Jag kan ha mina barn på dagis eller i pedagogisk omsorg (tidigare familjedaghem, ännu tidigare dagmamma). Vi har tre små barn, och de är alla olika i sina personligheter. Vår äldste son började på förskola/dagis, men efter flera månaders snudd på dagliga gråt i samband med lämning och hämtning beslutade vi oss för att testa ett familjedaghem (tidigare dagmamma). Vi anser inte att det hade med personalen att göra (då de var trevliga och kunniga).

Det visade sig vara ett lyckokast för vår sons utveckling! Han levde verkligen upp och började bli trygg i att inte vara i en större grupp av barn som förskolan ofta är. Nu fick han träffa fem-sex andra barn och tillsammans med ytterligare två-tre dagmammegrupper lärde han känna många andra barn, även om det var en kortare del av dagen. Detta var vad han behövde, och han är knappast ensam om att känna så.

Jag vill att det ska flytta fler människor till Avesta, och jag uppskattar den vision som finns uttalad om att vi ska vara betydligt fler människor i vår stad 2020. Som ett led i detta tror jag att vi som invånare måste kunna få välja barnomsorg, utan att våra lokala politiker (däribland jag själv) eller tjänstemän berättar för alla vad vi som enskilda familjer ska göra och hur vi ska tänka.

Lita på Avestas medborgare och låt dem välja själva!

 Jonas Tackerudh, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons