Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka hus en hälsofara

Annons

Programmet fuskbyggarna på TV4 har bidragit till att många fler fått upp ögonen för hur illa det står till i byggsektorn. Genom åren är det många som drabbats av allvarliga hälsoproblem på grund av fuktskador som ofelbart innebär mögelangrepp.

Fukten förstör inte bara husen utan startar även kemiska processer mellan olika byggmaterial. Ofta bildas farliga ämnen som den som vistas i byggnaden riskerar att få i sig.

Fukt innebär att mögel uppstår och möglet producerar i sin tur många farliga gifter, särskilt efter det att fukten torkats ut.

Brukshotellet i Borlänge och ishallen på Lugnet i Falun är två exempel på byggnader där problemen med fukt och mögel varit kända under lång tid utan att åtgärdas.

Hur många som skadats kommer vi aldrig att få reda på men skandal är det.

De som drabbas lindrigt av fukt- och mögelskador får ofta astmaliknande symptom, de som drabbas riktigt illa slås ut nästan totalt.

Att allt fler skolbarn drabbas av astma eller astmaliknande symptom är förmodligen resultatet av att många skolor i vårt land är mycket dåligt skötta och ofta har stora fuktproblem.

Miljöpartiet har föreslagit ett särskilt skol-ROT för att stödja kommunerna att förbättra miljön i sina skolor.

Det betyder förmodligen mer för skolprestationernas förbättring än alla reformförsök regeringen driver. Miljöpartiet har även föreslagit ett särskilt ROT-stöd för hyresfastigheter eftersom det även där finns stora miljöbrister.

Men det räcker inte för att skydda folkhälsan från det hot som farliga inomhusmiljöer innebär. Miljöpartiet driver därför även krav på nya kvalitetskrav och uppföljningssystem för den byggda miljön. Med klok politik kan vi förbättra hälsan.

Riksdagsledamot för Miljöpartiet

Jan Lindholm, Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons