Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuk skall ha ersättning

Annons

Förändringarna i sjukförsäkringen tillhör de mest omdebatterade politiska frågorna de senaste åren. Vittnesmålen om hur de nya reglerna drabbar svårt sjuka människor har varit många.

Till och med tongivande företrädare för Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har sagt att de inte kan försvara alla delar i den förändrade sjukförsäkringen och vill ha en snabb förändring.

Ett öde som berörde många starkt är Annica Holmquist. Hon lider av den svåra sjukdomen akromegali som gör att kroppsdelar växer okontrollerat och förstörs. Hon är uppenbart mycket svårt sjuk och hennes tillstånd gör att hon inte kan arbeta.

Trots det kan hon inte längre få ersättning eftersom hon nått en av de absoluta tidsgränserna i sjukförsäkringen och hennes trygghet dras undan.

Låt oss vara tydliga. Den som kan jobba ska förstås också göra det. Men den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt både till snabb rehabilitering tillbaka till arbete, och till ekonomisk trygghet under den tid det tar.

Men det är få, om ens någon, som har följt rapporteringen om hur enskilda människor drabbas av sjukförsäkringen som tycker att reglerna fungerar väl.

Det är därför naturligt och positivt att flera ledande borgerliga politiker efter valet tagit bladet från munnen och konstaterar att sjukförsäkringen snabbt behöver förändras på flera punkter.

För det första behöver dagens absoluta tidsgränser i sjukförsäkringen omgående ersättas med en individuell bedömning.

Givetvis ska det vara tydligt att alla som kan ska komma tillbaka i arbete. Men det bör vara lika klart att människor som är sjuka och saknar arbetsförmåga ska ha rätt till ersättning från sjukförsäkringen.

För det andra behövs en individuell prövning av arbetsförmågan som utgår från den sjukskrivnes situation, förutsättningar och möjligheter. Den individuella prövningen ska ersätta den tvingande prövningen mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar.

Tyvärr har den nye socialförsäkringsministern Ulf Kristersson, M, klart markerat att regeringen inte är beredd till väsentliga justeringar. Hans tydliga besked är att ”sjukförsäkringsreformen ligger fast”. Han säger sig vara beredd att titta på systemet, men kan redan nu säga att det enbart kan bli frågan om förändringar på marginalen.

Vi väljer att lyssna till de röster som sätter människan före systemet och delar vår uppfattning att sjukförsäkringen nu behöver förändras.

Vi har därför lagt en motion i riksdagen med förslag om konkreta ändringar och vi räknar med att många enskilda borgerliga riksdagsledamöter i sak delar vår vilja till att skapa en anständig sjukförsäkring.

Frågan är om de borgerliga riksdagsledamöterna i vårt län Ulf Berg, M, Ann-Britt Åsebol, M, Carl-Oskar Bohlin, M, och Kenneth Johansson, C, är beredda att ändra position angående sjukförsäkringen?

Lojaliteten med de människor politiken är till för måste vara större än partilojaliteten med en regeringspolitik som så uppenbart har nått vägs ände när det gäller att försvara ett system som blev fel.

Socialdemokrater i Socialförsäkringsutskottet

Kurt Kvarnström och Tomas Eneroth

Försäkringskassan meddelade på måndagen att man omprövat

sitt beslut angående Annica Holmquist och beviljar henne sjukersättning.

Dialogred.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons