Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuk ska inte utförsäkras

Annons

Nyligen presenterade regeringen en översyn av sjukförsäkringen som man arbetat med de senaste månaderna. Vi är nöjda med förslaget som innebär att man behåller reformens grundläggande idé men reducerar brister i regelverket.

Redan 2003 sade Göran Perssons regering att målet var att halvera antalet sjukdagar. Svenskarna var ett av världens friskaste folk men också ett av världens mest sjukskrivna. I mer än fyra årtionden var sjukfrånvaron i Sverige klart högre än i jämförbara länder.

I dag har Sverige en ny sjukförsäkring med tydliga tidsgränser och en rehabiliteringskedja. Vi ser att utvecklingen går åt rätt håll – hälften så många blir i dag sjukskrivna hälften så länge, jämfört med när antalet sjukskrivningar var som störst.

Men trots att fler hittar tillbaka till arbetsgemenskap har systemet inte fungerat felfritt. Människor har kommit i kläm. Det är naturligtvis oacceptabelt.

På departementet har man genomfört en gedigen översyn och lyssnat in många av dem som berörts av reformen.

I korthet handlar regeringens förslag om att minska risken för att människor faller mellan stolarna genom tidigare samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Bedömningen är att det krävs ökat utrymme för individuell bedömning. En ny regel föreslås därför som anger att om det vore oskäligt på grund av sjukdom att en person lämnar sjukförsäkringen, så ska personen stanna i sjukförsäkringen. För dem som saknar sjukpenninggrundande inkomst föreslås en särskild ersättning och möjlighet till bostadsstöd.

För dem som lämnar sjukförsäkringen, men har svårt att konkurrera på den vanliga arbetsmarknaden behövs fler anpassade arbetsuppgifter. Därför får

Arbetsförmedlingen 3 000 nya platser till personer med nedsatt arbetsförmåga.

Vi startar nu ett omfattande arbete för att stärka hela sjukförsäkringens trovärdighet och legitimitet. Det gäller särskilt Försäkringskassans samarbete med hälso- och sjukvården och de sjukskrivande läkarna.

Människor behöver en trygg sjukförsäkring som de kan lita på, som ser till personers förmåga och ger alla möjlighet till en meningsfull arbetsgemenskap. Regeringens förslag på förbättringar gör att sjukförsäkringen kan fungera i enlighet med den ambitionen.

Riksdagsledamot för Dalarnas län

Ledamot av konstitutionsutskottet

Saila Quicklund, M

Riksdagsledamot för Jämtlands län

Ledamot av socialförsäkringsutskottet

Ann-Britt Åsebol, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons