Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på elbilar

Annons

Juni-juli besökte Elbilsrekordet över 40 kommuner och granskade ytterligare drygt 100 kommuner. När vi skulle utse fem finalister till Elbilsbästa kommun fanns Avesta inte med. Ska det bli ändring till 2012 är det bråttom att agera mer systematiskt för avgasfri bilism.

Det är dags för Avesta kommun att skaffa elbilar. Då får man igång marknaden lokalt, elbilar syns i stadsmiljön och om tre- fyra år finns det bra begagnade elbilar på marknaden. Här har Avesta mycket att lära av exempelvis Helsingborg, som verkligen banat väg för elbilarna lokalt.

Allt fler kommuner hyr ut sina bilar kvällar och helger, för att få en liten intäkt när bilarna annars skulle ha stått stilla, och samtidigt minska det totala bilbehovet eftersom många behöver bil just kvällar och helger. Avesta kan bli först att på detta sätt ge allmänheten möjlighet att testköra elbil.

Vindkraften byggs ut snabbt, med goda förutsättningar att driva elbilarna. Ett enda varv med verkets blad ger en mil i en elbil! Trots att en elbil inte har något avgasrör har den utsläpp, vars omfattning beror på hur elen produceras. Avesta bör se till att all el i uttagen är 100 procent förnybar och lokalt producerad.

En elbils räckvidd begränsas framför allt av laddtiden – kan man ladda den nästan lika snabbt som en fossilbil kan tankas, är räckvidden också jämförbar. Därför är det mycket ledsamt att det i nuläget bara finns två snabbladdningsstationer för elbilar i hela Sverige, i Östersund och på Arlanda. Avestas strategiska placering gör att man skyndsamt bör få till ett snabbladdningsställe, helst redan i höst eller våren 2012.

Regeringens ”supermiljöbilspremie” införs först 2012 och gäller bara privatpersoner, trots att den tidiga marknaden för elbilar finns hos kommuner, miljöengagerade företag och energibolag.

Därför vore det mycket intressant om Avesta kunde följa Östersunds exempel och införa en egen elbilspremie, för alla.

På samma sätt bör Avesta och dess samarbetskommuner ge förhöjd ersättning till taxibolag som kör med elfordon – vilket man redan gör för biogasen.

I debatten ställs ibland eldrift mot andra förnybara drivmedel, som etanol och biogas. I Avesta, med sitt omfattande och banbrytande biogasprojekt, är det viktigt att istället se dem som kompletterande. Alla vettiga förnybara drivmedel är nödvändiga delar i att ersätta de fossila drivmedlen.

I år var Avesta inte finalist i Elbilsbästa kommun. Med det engagemang från kommunledningen som vi bevittnade och med de goda lokala förutsättningarna finns det goda möjligheter att nå längre nästa år – och därmed bidra till en bättre miljö både lokalt och globalt.

Elbilen finns här och nu; visst vill Avesta vara med oss i första ledet för att påskynda omställningen till avgasfri bilism?

Gröna bilister

Mattias Goldmann

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons