Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre på storsjukhus

Annons

Jag har haft fördelen att arbeta

på Avesta lasarett mellan 1981 och 2007. Under hela denna tid har det förelegat neddragningar och nedläggningshot.

Jag kan hålla med om att det fanns ”luft” på klinikerna då jag arbetade där till en början. ”Luften” är nu borta och medicinkliniken är ytterst marginaliserad.

Nu väntar en nedläggning av akutmottagningen. Av ekonomiska skäl.

Avesta lasarett har mig veterligt hållit sin budget hyfsat väl de senare åren.

Jag arbetar numera på ett storsjukhus. Skillnaden är stor. Patientflödet är enormt. Akutmottagningen ständigt överbelastad. Patienter ligger på britsar med skynken mellan sig.

Jag arbetar på en medicinsk akutavdelning som tar hand om de svårast sjuka. Akutenheten har ytterst hög patientomsättning med in- och utskrivningar.

Separata samtalsrum förkommer inte på min avdelning.

Cancerbesked och liknande får oftast ges på en patientsal om vederbörande, som oftast, inte orkar ta sig till läkarexpeditionen, där det sitter en till två underläkare och arbetar med sitt.

Sekretess: på akutmottagningen löjlig då det går att lyssna genom skynken där andra patienter och eventuella anhöriga sitter/ligger… Så ock på avdelningar.

Omvårdnad: Usel på grund av den höga patientomsättningen, personaltäthet och personalomsättning och därmed arbetssituationsovana.

Patientsäkerhet: Undermålig på grund av ovanstående faktorer.

Personlig reflexion: Detta är ”storsjukhusets” problem. Patienten får sämre omvårdnad, sekretessen dålig eller obefintlig och därmed patientsäkerheten dålig.

Skulle kunna skriva två-tre

avvikelserapporter i vården varje dag men hinner inte utan det sker muntligen. Har man inte god omvårdnad faller patientsäkerheten.

Vi doktorer grundar i första hand information från sjuksköterskor som är mer nära patienten vad gäller det medicinska liksom omvårdnad, men får ofta svaret att ”jag känner inte patienten eller har inte ännu träffat patienten.”

Jag som i slutet av 80-talet

arbetat som specialist i allmän invärtesmedicin har aldrig upplevt något liknande i mitt arbete på medicinkliniken vid Avesta lasarett, ej heller under mina extra veckor då jag arbetat i Avesta.

Socialstyrelsen poängterar nu framför allt patientsäkerheten som jag själv bedömer som klart överlägsen vid Avesta lasarett då jag varit i tjänst där.

Därför: bevara små sjukhus som har god kontroll på sina patienter och enligt min uppfattning har en betydligt högre patientsäkerhet.

Undvik ett än större storsjukhus i Falun med anledning av det ovan beskrivna och bevara det lilla och fungerande enligt ovanstående.

Läkare, Vigah

Per Irving

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons