Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj inte till minderåriga

Annons

Minst en gång per år, då jag är på besök i mitt hemland, erfar jag en syn som får mig att reflektera.

I en vanlig supermarket kan du handla alla sorters alkoholdrycker du bara önskar. Dessa hyllor är nästintill övergivna. Och apoteken är en fri marknad som servar de behövande dygnet runt, precis som när jag blev bränd av maneter i havet. Bara ett stenkast från hotellet fick jag både rådgivning och medicin som jag så väl behövde.

Men min fråga blir: Varför missbrukas dessa varor i Sverige? Både alkohol och receptfria medel används i fel syfte, att släcka liv. Sitt eget unga liv. Och tjejer är på ”frammarsch” i det avseende. De är bara 15-16 år.

Detta få mig ännu en gång att ifrågasätta hela vuxenvärlden. Har vi abdikerat? Vad är det som brister i ungdomarnas liv, i den rika världen?

Handlar det om avsaknad av mening i tillvaro, attityder, eller rent av segregering mellan alla olika åldrar? Finns det tillräckligt med sysselsättning för unga på fritiden?

I mitt hemland vimlar det av gamla och unga i samma rum. Alla har sin givna plats. Vi är betydligt fattigare, men många gånger lyckligare. Jag önskar att även vi i Sverige kommer dithän att alla får en given plats och mening med innehåll.

Det här är en stor framtidsfråga som vi alla måste vara med och påverka. Köp inte alkohol till ditt barn och sälj inte tabletter till minderåriga. Det är du och jag som formar framtiden.

Landstingspolitiker

Dalarna

Katarina Gustavsson, KD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons