Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg nej till jantelagen

Annons

Kärnverksamheten i vår kommun är skolan och omsorgen, det är det viktigaste vi har och bra skolor för våra barn och en väl fungerande trygg äldreomsorg har högst prioritet.

Därför lägger vi 80 procent av kommunens budget på just skolan och omsorgen, det blir cirka 800 miljoner kronor per år. Det är en prioritering som vi tycker är rätt och riktig.

Men det måste också finnas utrymme för annat i kommunen än skola och omsorg, även om det är viktigast. Det måste finnas medel till att laga fler potthål, att röja mer sly, att klippa mer gräs, att asfaltera fler cykelbanor etcetera.

Den yttre miljön är viktig för hur vi mår. Om det är rent och snyggt runtomkring oss och om vi har trivsamma offentliga mötesplatser som Svänghjulet i Horndal, Skogsbo torg, Stationsparken i Krylbo och kommande Lilla torget så mår vi bättre. Är det trevligt och till och med vackert i vår omgivning så ökar vår självkänsla och vi talar mer väl om vår kommun och bygd.

Ett av våra stora mål är att förändra bilden och självbilden av Avesta, få bort jantelagen och lyfta fram vilken bra bygd och kommun vi lever i. För att lyckas med detta krävs en attitydförändring men även att orden förankras i handling.

Ser vi tillbaka på tiden sedan årets början har det hänt en hel del i Avesta kommun. Vi har öppnat ett helt nytt modernt industriområde i Nordanö, ett industriområde med tillgång till järnväg och beläget precis vid riksväg 68.

För någon månad sedan flyttade Dalkia in i nybyggda lokaler vid Källhagens industriområde, även det beläget vid riksväg 68.

Vi har invigt ett nytt torg i Skogsbo, vi har byggt och öppnat en ny förskola i Karlbo och det första spadtaget för ett nytt bostadshus har tagits vid kvarteret Spoven i centrala Avesta.

Lilla torget vid Plushuset är snart färdigt och i förslagsperioden för medborgarbudgetprojektet Drömparken kom det in 122 förslag på hur området kan utvecklas.

Vi är övertygade om att det är rätt väg att satsa, men det måste ske med ansvar. Ansvar för att våra kärnverksamheter fungerar. Att våra två stora styrelser, omsorg och bildning, tillsammans har cirka 80 procent av budgeten. Det är rätt då det är de viktigaste uppgifterna för en kommun, men om en kommun ska kunna utvecklas så måste det även finnas resurser för annat och det är det som vi jobbat för.

Att satsa nytt innebär ett ansvar för den framtida skötseln av det nya men även att det som redan finns sköts på ett bra sätt.

I vår budget har från 2012 avsatt 5 miljoner kronor per år för utökat gatuunderhåll och vi har en pott för offentliga miljöer som möjliggör utökad skötsel av våra grönytor.

Med tanke på de senaste veckornas besked om varsel på Outokumpu krävs det att vi arbetar ännu hårdare tillsammans för att inte bara klara av det uppkomna läget utan även att gå stärkta ur det.

För oss handlar det inte om antingen eller utan om både och. Både bra skolor och trygg äldreomsorg samtidigt som vi satsar på industriområden, finparker, torg och ungdomsmiljöer.

Kommunstyrelsens ordförande

Avesta

Lars Isacsson, S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons