Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skall en sosse vara

Annons

Anneli Karlsson (tidigare Palm), samhällsvetare, en politiker som tar ansvar för hedersuppdragen, en person med resning. Hon är socialdemokrat i ordets fulla bemärkelse.

Hon kan ej förlika sig med den politik som majoriteten av ”med förtroende” invalda ledamöter i kommunstyrelsen och fullmäktigeförsamlingen för. Pengar tas från kommunens primära skyldigheter, skola vård och omsorg, till stadens försköning: litet torg, drömpark.

Den beslutande församlingen är icke lyhörd för medborgarnas önskemål. Denna politik har varit rådande en lång tid. Anneli Karlsson ser sig nödsakad att lämna det socialdemokratiska partiet och bli en ”vilde” fram till nästa kommunala val.

Sedan? Valmanskåren vid valet 2010 hade många och stora förhoppningar om att Anneli Karlsson skulle få stort inflytande i kommunstyrelsen. Denna önskan fanns även i borgerliga partier. Axel Ingmar (AIL): ”Många vill se henne som kommunalråd.”

Anneli Karlsson har med folkomröstningen om tågstopp blivit en aktad person. Socialdemokraterna på det lokala planet gör en stor förlust när hon lämnar partiet. Kanske detta inses om ett nytt kommunparti ställer upp i kommunvalet 2014. Det jäser uti storkommunen.

Agneta Thörnqvist, S, hade i sitt ”testamente” utsett Lars Isacsson till sin efterträdare. Det skulle vara kontinuitet i politiken (se avskedsintervju i Avesta Tidning).

Hon var stolt över att ha infört en kvinnlig arbetsmetod. Isacsson skulle föra denna politik vidare mot 2014.

Agneta Thörnqvist var kommunalråd i fyra år. I detta uppdrag har ingen person tidigare orsakat en sådan turbulens, ja folkstorm i kommunen.

- Hon tog egenmäktigt beslut om tågstopp och förde förhandlingar med SJ om avtal om tågstopp endast i Avesta. Hon hade mandat från sitt parti att verka för tågstopp i Avesta, ej i Krylbo, men det var inte förankrat i kommunstyrelsen.

Avtalet upphävdes efter många turer, det blev namninsamling och folkomröstning med övertygande majoritet för Krylbo som kommunens station.

- Så har vi Kinaavtalet, resan till folkrepubliken Kina betald med skattemedel.

- Vidare, ny logotyp, visenten. Beslut togs med partipiska.

- Avtal med multinationella företag, avtal som det är tveksamt om de är förenliga med kommunallagen.

Inga av dessa beslut överklagades.

- Initiativ till bolagisering av vårt viktigaste livsmedel, vatten. Medhjälpare var Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

- Inrättande av kommunägd visentpark, kostnad 6 miljoner plus extra anslag, årskostnad omkring 2 miljoner kronor.

Det har gnetats och sparats på skola, vård och omsorg. Det har slösats pengar på försköningsförsök. Konsulter och experter har anlitats.

Det måste bli en annan tingens ordning.

Staffansbo, Krylbo

Olle Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons