Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skall bra chef vara

Annons

En dålig chef sänker arbetsmoralen – och till sist också arbetsresultatet.

- En bra chef visar genuint intresse för ditt välmående eftersom chefen vet att det spelar roll för arbetsresultatet. Om en chef märker att en arbetstagare inte verkar trivas så frågar en bra chef: kan vi hjälpas åt så du mår bättre på din arbetsplats?

- En bra chef är medveten om att brist på gott ledarskap leder till dyr sjukfrånvaro i form av stress, emotionell utmattning och generell ohälsa. Att värna om att erfaren, kunnig personal stannar på en arbetsplats och att de håller sig friska är ekonomiskt och resultatmässigt viktigt.

- En bra chef behandlar personalen likvärdigt. Att känna sig orättvist bemött är förödande för arbetsmotivationen, vilket sänker resultaten.

- En bra chef ger inte vissa arbetstagare fördelar och privilegier, då det skapar band och hållhakar som kan göra att arbetstagaren inte vågar tala om när något är fel, eller uttrycka sin åsikt. Det är inte utvecklande för en verksamhet att ha ja-sägare närmast chefen.

- En bra chef låter det vara högt i tak och lyssnar på sina medarbetares åsikter. Den chef som ”hugger” och tystar en diskussion får snabbt medarbetare som inte vågar uttala sig och det är förödande för positiv utveckling inom verksamheten.

- En bra chef stämmer av med medarbetarna för att få rätt faktabakgrund innan beslut fattas. Då får den råd och idéer. Att tro att man kan bättre själv är bara dumt.

- En bra chef leder, men visar inte sin makt genom rigida regler.

- En bra chef ger medarbetarna utrymme att vara kreativa för att ta tillvara begåvningar och få dem att blomma.

- En bra chef ser inte ner på olika personlighet, utan ser det som en tillgång.

- En bra chef hoppar inte från det ena till det andra utan att utvärdera resultaten. En bra chef är för utveckling, men på ett genomtänkt sätt som skapar trygghet.

- En bra chef bemöter medarbetarna med respekt.

- En bra chef ger konstruktiv återkoppling på ditt arbete.

L.S.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons