Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så har det sannolikt gått till

Annons

Intelligenta människor är sällan så skarpsinniga som när de har fel, påstod Goethe. Jag tänker på detta när Gamla Byns tidigare ordförande Ingemar Gustafsson hävdar att han är oskyldig till anklagelser om felaktig upphandling med mera.

Han anklagar dels undertecknad för att bedriva en dålig källkritik och har hävdat att vd i GBAB har hela ansvaret för de märkliga upphandlingarna. Dels att anklagelserna mot honom är en konspiration, signerad fullmäktiges revisor Mats Myrén. Han hävdar dessutom att marknadskonsultens arbete till 80 procent antagits av GBAB och kommunen.

Om vi börjar med källkritik handlar det om att man får samma eller liknande uppgifter från olika håll. Då klarnar en bild fram över händelseförloppet.

Så här har det sannolikt gått till: Ordförande träffar människor med någon specialitet. En stark ordförande säger till vd att det här ska vi köra med denna person som konsult. Vd uppfattar detta som en order och då medlemmarna i arbetsutskottet inte verkar ha haft synpunkter, har det börjat rulla till en kostnad på över 800 000 kronor.

Marknadsföringskonsulten vill ha 115 000 kronor plus moms men vd sätter äntligen ner foten och betalar bara 40 000. Styrelsen är ännu ovetande.

Småchockad sitter jag på styrelsemötet, men då sägs det inget om att konsulten/flickvännen redan kostat pengar (pust, tänker jag). Utan frågan, uppfattar jag då, är om vi ska använda henne vidare i vår marknadsföring och jag ser hennes genomgång som en skiss.

Ideografisk forskning som historia, vilket detta är, kan inte lika säkert som nomeotetisk forskning (fysikens lagar till exempel) säga hur det är.

Eftersom man inte kan återskapa ett händelseförlopp blir det inte starkare än sannolikt. Ovan skissade händelseförlopp bedömer jag vara sannolikt. Om det cirkulerar andra oroande uppgifter om eventuella oegentligheter i GBAB, som jag inte är någorlunda säker på, går jag inte ut med dem.

Det finns ingen konspiration vad jag vet. Inspirerade av statliga¿myndigheters festligheter begär¿revisorerna ut upphandlings- och representationsfakturor. Helt utan vetskap om att det förekommit konstigheter i GBAB. Jag tror dem när de säger att de blev överraskade.

Att marknadsföringskonsultens förslag antogs till 80 procent berodde på att det var självklarheter, inget som helst unikt som kunde klassas som en riktigt bra idé. Det hade styrelsen själv kunnat klara på en timme.

Kardinalfelet Gustafsson gör, är att han inte förstår att detta inte är en rättegång. Bevis i rättslig mening behövs inte.

Politik och styrelsearbete handlar om förtroende. Något man har eller inte har.

Leif Eriksson (V), GBAB:s vice ordförande urskuldar sin brist på handlande med att det är alltid är lätt att vara efterklok. Så är det.

Men likväl anser jag att styrelsens uppgift är att vara ”förklok”, särskilt arbetsutskottet. Därför ställde jag min plats i styrelsen till fullmäktiges och mitt partis omprövning. I¿stället för att eventuellt tvingas avgå har jag underlättat för dem vars förtroende jag anser mig behöva för fortsatt verksamhet.

Förtroende kan återvinnas men då måste man ha erkänt att det kanske begicks något litet fel i alla fall.

 Bo Brännström (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons