Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S borde lära av Norge

Annons

Så har den socialdemokratiska partiordföranden avgått. Göran Greider skriver om Mona Sahlin: ”Hon är för mycket formad av åttio- och nittiotalets högervindar.” Sant.

Det sista hon gjorde som partiledare var att ansluta sig (och därmed partiet) till alliansens och Carl Bildts linje i Afghanistanfrågan. Med det övergav hon de rödgrönas överenskommelse inför valet.

Det är beklämmande att se hur partitoppen inom socialdemokratin styr partiets politik i en allt mer borgerlig, konservativ riktning.

Mona Sahlin har flera gånger hänvisat till Norge och socialdemokratin där, som gått starkt framåt under senaste åren. Då borde samma sak kunna ske hos oss, tycks hon mena.

Vad Mona Sahlin inte förstått är varför norsk socialdemokrati, Arbeiderpartiet, haft ett sådant uppsving efter bottennoteringen år 2001. Då var partiet nere i 24,3 procent av rösterna efter att tidigare under mer än 50 år ha legat på nära 50 procent.

Partiet hade år 2001 mer och mer glidit över till en marknadsliberal, borgerlig politik till förvillelse lik de konservativa partiernas. Just den utvecklingen ser vi i vårt eget kära fosterland.

I Norge kom en vändning efter år 2001. Genom kanaliserat folkligt missnöje på bred front, där inte minst norsk fackföreningsrörelse spelat en roll, har det skett en kursändring inom Arbeiderpartiet.

Organiserade krav har framförts på att partiet återknyter till en radikal, folklig, socialdemokratisk politik; bort med den sociala och offentliga nedrustningen! Bort med spekulativa privatiseringar! Bort med utförsäljningen av sjukhus, skolor, naturresurser! Bort med nyfattigdomen (i ett av jordens absolut rikaste länder)!

Kanske en tankeställare för oss på andra sidan Kölen?

Avesta

En av nio miljoner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons