Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusta inte ner skolan

Annons

Bildningsförvaltningen i Avesta kommun har sedan 2009 sparat 30 miljoner kronor. Nu aviserar politikerna att det ska sparas ytterligare 5 miljoner kronor. Lärarförbundet i Avesta anser att det är orimligt att bildningsförvaltningen ska utsättas för ytterligare sparkrav.

I bildningschefens förslag till besparing ligger bland annat en neddragning av inkluderingspedagogens tjänst från 100 procent till 20 procent samt att ta bort hela den centrala IKT-pedagogtjänsten. (IKT står för informations- och kommunikationsteknologi.)

Dessa två tjänster fyller ett stort behov i kommunens förskolor och skolor. I inkluderingspedagogens uppdrag ingår bland annat att arbeta med de barn som läser enligt särskolans läroplan samt handleda skolpersonal för att öka kompetensen att undervisa dessa barn.

IKT-pedagogens uppdrag innebär bland annat att ge verktyg till skolans personal för att kunna använda datorer som ett aktivt verktyg i förskola och skola.

Andra kommuner rustar upp sin verksamhet för att möta de ökade kraven i skolans styrdokument, medan Avesta kommun nu verkar vilja göra tvärtom.

Som ett exempel kan nämnas att en annan dalakommun kommer att anställa fyra IKT-pedagoger! De inser uppenbarligen vikten av att satsa på att kunna använda ny teknik, vilket också är helt i linje med förskolans och skolans styrdokument. Priset för att få tillbaka detta i framtiden är högt om vi nu monterar ner organisationen.

Lärarförbundet i Avesta har gjort en kartläggning i kommunen av hur förskollärare och lärare ser på sparförslaget och resultatet är slående. Många vittnar om att de resurser vi i dag har tillgång till är ett stort stöd och en tillgång. Det finns en mycket stor oro över hur det ska bli i framtiden utan möjligheter att utnyttja dessa specialkompetenser.

Lärarförbundet rankar också varje år landets bästa skolkommuner. I år har Avesta tagit ett kliv framåt, vilket är positivt. Vi har dock en bit kvar till toppskiktet. Frågan vi ställer efter att ha läst sparförslaget är: Vill Avestas politiker att Avesta ska vara en attraktiv kommun som erbjuder en skola av hög klass? Detta sparförslag ger signaler om det motsatta!

Ordförande, Lärarförbundet i Avesta

Catharina Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons