Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för förorening

Annons

Läser i en artikel (26/9) att kommunfullmäktige beslutat att jour och beredskap ska läggas ut på entreprenad gällande vattenverket och avloppsverket.

Icke oväntat ansåg Patrik Engström (S) att det var ett bra beslut. Vem kan ha väckt förslaget? Det är föga genomtänkt. Jag gissar på Patrik Engström, Anders Friberg eller Lars Isacsson (S).

Vem ska åtgärda fel vid larm? Anställd driftpersonal är de enda som har kunskap om åtgärder som ska vidtagas. Oftast katastroftillstånd. Det är orimligt att begära hjälp av ordinarie personal på deras fritid när jour och beredskap fråntages dem. Vid larm uppstår även tidsnöd.

Avloppsverket startades år 1970. Faran för spridning av sjukdomssmitta bedömdes så att personal på avloppsverket inte skulle beblandas med personal på vattenverket. Vatten är ett livsmedel. Stränga föreskrifter reglerade detta.

Gula skyddskläder på avloppsverket, blå på vattenverket. Jour och beredskap åtskilda. Händelserna i Östersund och Skellefteå med nedsmittat vatten väcker betänkligheter.

Förslaget/beslutet är inte väl genomtänkt. Om entreprenad införes så måste det bli två entreprenader/entreprenörer åtskilda. De ska vara väl utbildade till åtagandet. Riv upp beslutet! Det kan strida mot lagen gällande hantering av livsmedel.

Tilläggas bör att personer ska vid arbete på avloppsverket vara skyddsympade mot flera sjukdomar.

Olle Karlsson, Staffansbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons