Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reseavdraget i riskzonen

Annons

Över en halv miljon svenskar riskerar att få en stor kostnadshöjning bara för att deras jobb inte ligger i närheten av hemmet.

Miljöpartiets klimatansvariga i partistyrelsen, Karin Svensson Smith, vill avveckla reseavdraget. Hennes åsikt är klar: ”När det gäller reseavdragen är det kanske något som inte något parti har vågat ta itu med på riktigt, men det finns ingen anledning till varför staten ska subventionera resor, utan det måste avvecklas på sikt.”

Därefter har hennes parti gjort en halvpudel och menar att man inte föreslår borttagande av reseavdraget, utan beskriver det som att ”det som föreslås är att partiet vid fortsatt utveckling av klimatpolitiken använder sunda ekonomiska principer och till exempel ser över om man kan ta bort eller förändra olika offentliga subventioner av klimatdålig verksamhet”.

Vilket alltså inte ska vara det borttagande av reseavdraget som Svensson Smith talar om. Tro’t den som vill!

Idag har privatpersoner rätt att göra avdrag för resor till och från arbetet i deklarationen, ett så kallat reseavdrag. En utredning från Riksdagens utredningstjänst (RUT) visar att idag gör över en halv miljon (555 100) personer avdrag för resor med bil.

I Dalarna påverkas ungefär 18 400 personer. I snitt förlorar varje person 5 200 kronor per år, i Dalarna 4 800 kronor.

Ett slopat reseavdrag slår hårdast mot de som har minst marginaler, där varje hundralapp i månaden är betydelsefull.

Det drabbar människor i mindre tätt bebodda städer och bygder långt mer än de som bor i städer med utbyggd kollektivtrafik och har både tunnelbana, pendel, tåg, spårvagnar och bussar.

Ett borttaget reseavdrag kommer att göra det dyrare att ta ett arbete om resan dit kräver bil och är därmed ett hot mot hela arbetslinjen.

Konsekvensen blir att människor ännu mer dras till de stora städerna, att boende på landsbygd och mindre orter blir mer begränsade i var de kan arbeta och att visionen om att hela Sverige ska leva sätts på spel.

Olika politiska partier bör därför tydligt deklarera sina uppfattningar i frågan. Det gäller förstås Miljöpartiet, vars främsta företrädare vill avveckla reseavdraget, men också deras eventuella framtida samarbetspartier S och V, som bör besvara följande frågor:

- Vill ni, nu eller inom överskådlig tid, avveckla reseavdraget? Och kommer det att finnas ett röd-grönt alternativ som står bakom denna idé?

- Vad har hänt med visionen om att hela Sverige ska leva, är ni beredda att ta konsekvensen att den kommer att raseras med ett borttaget reseavdrag?

- Ett borttaget avdrag slår hårdast mot dem med minsta marginaler, det vill säga främst lågavlönade och ensamstående föräldrar. Hur förklarar ni deras försämrade livssituation?

Magdalena Andersson, M, riksdagsledamot Jönköpings län

Ulf Berg, M, riksdagsledamot Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons