Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reglerna har inte ändrats

Annons

Svar till Jennie Engman (AT 10/2). Vi på Försäkringskassan tycker precis som du att personer med funktionsnedsättningar ska få leva ett likvärdigt liv som andra utan funktionsnedsättning och att olika bidrag och ersättningar ska ge stöd till detta. Assistansersättningen är en viktig ersättning för att det ska fungera.

Ansvaret för assistansersättning är delat mellan Försäkringskassan och den kommun där man bor. För att få assistansersättning från Försäkringskassan måste de grundläggande behoven vara över 20 timmar. Om de grundläggande behoven inte uppgår till det så är det kommunen som ansvarar för att täcka behovet.

Det är inte så att reglerna har blivit hårdare, men lagen prövas hela tiden i domstol och i en dom i regeringsrätten 2009 förtydligades vad som ska räknas som grundläggande behov. Det är troligen detta som har påverkat din pappas ersättning.

Det kommer domar som gör att vi måste skärpa eller lätta på hur vi tillämpar lagen. Förtydligandet som kom 2009 har medfört att 5 procent har fått sin ersättning indragen.

Totalt sett kan vi dock se att det är fler personer som får assistansersättning och att antalet timmar per person också har ökat de senaste åren.

Om vi ser att en lag inte fungerar på ett tillfredsställande sätt ger vi signaler till regeringen.

Borlänge/Mora

Ingo Tängerby, områdeschef, Försäkringskassan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons