Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt däck sparar liv

Annons

Det har under i vinter rapporterats flera fall då tunga fordon skapat kaos i trafiken. På grund av vinterväglag har lastbilar, bussar och andra tunga fordon inte klarat av att ta sig fram, orsakat totalstopp och därmed bidragit till att man tvingats spärra av vägar.

Motormännen är en av de organisationer som oroas över alla dessa trafikstopp och vi delar deras oro. Stopp i trafiken tillföljd av olyckor med lastbilar och bussar beräknas kosta samhället 125 miljoner kronor varje år.

I januari besökte vi Sveriges Åkeriföretag Gävleborgsåkarna för att ta del av vilka problemområden branschen upplever när det gäller vinterväglag och tunga fordon. Vi kunde då konstatera att vinterväghållningen är ett stort problem för den tunga trafiken.

Därför menar Gävleborgsåkarna att ett vinterdäckskrav för tunga fordon vore önskvärt för att bidra till ökad trafiksäkerhet. Polisen bör dessutom ha rätt att stoppa fortsatt färd för fordon som inte uppfyller gällande regler och som kan riskera att orsaka stora trafikstörningar.

Vi har tidigare poängterat vikten av säkerheten på våra vägar. Sverige har en god tradition av att hålla en mycket hög ambitionsnivå när det gäller trafiksäkerhet. Denna goda tradition ska Sverige också hålla fast vid. Ett sätt att göra det är att vanliga fordon kör med dubbdäck medan tyngre trafik använder vinterdäck.

Miljöpartiet har föreslagit att man borde införa dubbdäcksförbud i hela Sverige. Det vore livsfarligt ur säkerhetssynpunkt. Dubbdäck minskar nämligen risken att dö i en bilolycka med 42 procent jämfört med om man kört med odubbade däck, enligt en rapport från Trafikverket.

När det gäller tyngre fordon visar Trafikverkets rapport att ett vinterdäckskrav för tunga fordon minskar olycksrisken med 35 procent. Vi menar vidare att en betydligt bättre väghållning också krävs utöver högre krav på fordonets däck för att öka säkerheten på våra vägar.

Vi anser att trafiksäkerheten alltid ska vara högt prioriterad. Det finns flera undersökningar som visar att säkerheten ökar vid rätt val av däck. För att bibehålla Sveriges höga ambitionsnivå när det gäller trafiksäkerhet bör man tänka till både en och två gånger innan man väljer däck, oavsett om det gäller sin egen bil eller tunga fordon.

Sedan är det naturligtvis upp till var och en att fatta sitt eget beslut. Kanske blir det enklare när man vet att både risken att dö och antalet onödiga stopp i trafiken minskas avsevärt vid rätt val av däck.

Riksdagsledamot för Dalarna

Lars Beckman, M

Riksdagsledamot för Gävleborg

Ulf Berg, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons