Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädslan för det okända

Annons

Ingen har kunnat undgå den infekterade debatt som inför valet i september förekommit i massmedia. Sverigedemokraterna har varit det allt överskuggande ämnet. Ett nytt politiskt parti har dykt upp på agendan. Rädslan för ”det nya” har varit allmän och stor. Det nya partiet kom in i riksdagen och i flera kommuner fick de plats i fullmäktigeförsamlingarna även om det inte alltid fanns någon att sätta på de stolar som SD vann röster till.

Inget är nytt under solen! Rädslan för det främmande har alltid funnits. Som liten grabb i Kungsör hörde jag talas om en kungsörare, som hade varit i Valskog och uppvaktat en flicka. Han blev jagad av jämnåriga manliga Valskogsbor, som inte ville ha konkurrens om ”sina flickor”.

Han räddade sig upp på sista vagnen i ett tågsätt, som var på väg att gå mot Kungsör. Han jublade över sin tur tills han upptäckte att den vagn han stod på var frånkopplad från tåget.

Sedan historien ovan har gränserna flyttats till en vidare cirkel för vilka som är okända och främlingar. För 50 år sedan var det invandrade finländare som var hotet. De var arbetsvilliga,

företagsamma och hävdade sig bra på den svenska arbetsmarknaden.

Felet var bara att de inte talade svenska och var beredda att ta vilka jobb som helst.

Arbetsmarknaden sög emellertid upp dessa invandrade, som därför inte utgjorde ett hot mot den etablerade svenska arbetskraften.

Deras ättlingar är i dag etablerade och uppskattade medborgare i ”vårt land”.

Nya tidens kommunikationer har gjort att vi har kunnat bli bekanta med andra länders folk. Vi har ett semesterland i Thailand men kan också tänka oss att semestra i andra länder med varmt klimat och låga priser. Vi kan till och med tänka oss att köpa deras varor till låga priser på plats.

Men att umgås med dem på hemmaplan som likvärdiga medmänniskor? Det tar emot. Vi kan möjligen beklaga deras låga levnadsstandard och usla löner, när vi är i deras land. Men att ta emot dem när de nödställda kommer till vårt land? Det är svårare!

Deras behov riskerar att minska vårt utrymme för ett komfortabelt liv här hemma eller utomlands. Usch då! Det kan väl inte vara meningen! Det är bäst att rösta på ett parti som inte kan tänka i banor som ett ömsesidigt givande och tagande. Rösta därför på SD!

S.Å. Skog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons