Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personval mera rättvist

Annons

När statsvetare ska bedöma kvaliteten i demokratin brukar en av de första frågorna vara hur jämlikt systemet är. Kan alla som vill komma till tals eller finns det någon grupp som alltid har mer inflytande än andra?

Demokratin säger inte att alla ska få just sin vilja igenom, men däremot att alla ska ges samma chanser att påverka det som ska bli allas gemensamma beslut. För statskunskapen har det därför varit en viktig uppgift att studera om några grupper lyckas tillskansa sig extra mycket inflytande.

Erfarenheterna av dessa studier har ofta varit nedslående. Demokratin är inte alltid så jämlik som vi vill tro, vissa grupper ges konsekvent mer inflytande än andra. Exempelvis är höginkomsttagare alltid bättre representerade än låginkomsttagare, män är bättre representerade än kvinnor.

De i särklass mest privilegierade grupperna är proffspolitikerna och de organiserade särintressena, de människor vars liv och jobb är att ägna sig åt politik.

Skillnaden mellan demokrati som idé och som verklighet är grundläggande. I idéernas värld är demokratin renodlad och tydlig. Verkligheten är ofta fylld av kompromisser, mänskliga tillkortakommanden och så vidare.

I en elitdemokratisk modell, som är en variant inom den rep-resentativa demokratin, anses det vara tillräckligt att alla har samma möjlighet att välja mellan de eliter som ställer upp till val. I en deltagardemokratisk modell där-emot är det allas lika möjlighet att delta i debatten och processen som leder fram till ett visst beslut, som står i centrum.

Begränsningen av personvalet i kombination med partiernas interna processer för sammanställning av valsedlar har inneburit förödande konsekvenser med underrepresentation i riksdag, kommun och landsting. Med tanke på hur viktig identifikation och goda förebilder är riskerar dessa hinder att försämra Sveriges demokratiska utveckling/möjligheter.

För att vitalisera demokratin och göra den mer representativ för samhället i övrigt är det hög tid att avskaffa spärrarna i personvalet. Ta steget fullt ut och inför ett renodlat personval med obligatorisk personröstning.

Ge väljarna rätten att sätta två kryss, ett på en kvinna och ett på en man.

Anneli Karlsson, Fors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons