Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otydligt ledarskap i vården

Annons

I valrörelsen fördes en hård debatt om den ekonomiska situationen i Landstinget Dalarna. Socialdemokraterna talade hela tiden om att de hade kontroll på ekonomin. En uppfattning som vi moderater inte delade då och inte heller delar i dag.

Nu har vi fått bokslutet för 2010, som visar ett underskott på 94 miljoner kronor. Detta samtidigt som de långa köerna gör att vi ligger sist av alla landsting som får pengar från den så kallade kömiljarden.

Hade inte regeringens jobblinje gett extra skattemiljoner och hade inte regeringen höjt statsbidragen, hade underskottet legat på ytterligare cirka 80 miljoner.

Vårt landsting har en hög kostnad för hälso- och sjukvård jämfört med andra landsting. Det har stora överdrag år efter år och trots sparbeting från vänsterblocket, så lyckas man inte komma tillrätta med problemen.

En väsentlig frågeställning måste därför var om Dalarnas befolkning får tillbaka tjänster som motsvarar det höga skatteuttaget. Vi kan också konstatera att produktiviteten har minskat den senaste tiden. Enligt delårsbokslutet i höstas väntade 2 944 personer på operation och behandling inom specialistvården. Av dessa hade 1 275 väntat mera än vårdgarantins 90 dagar.

Dålig ekonomi och långa vårdköer tyder bara på en sak. Ett alltför otydligt ledarskap, samt att de rödgröna inte har tagit situationen på allvar.

Redan i valrörelsen föreslog vi i oppositionen en rad åtgärder som måste vidtas för att komma till rätta med ekonomin. Det handlar om kostnadskontroll och effektivitet. Men för att klara det så behövs ett tydligt ledarskap.

I Dalarna finns nu de längsta vårdköerna, de största underskotten och den lägsta valfriheten. Vi moderater vill att Dalarnas sjukvård skall komma ifatt övriga landet. Därför vill vi att verksamheterna i högre utsträckning skall få betalt för vad de uträttar för patienterna. De skall få betalt för besök, behandlingar, operationer etcetera.

Köerna har ett pris. Alla de som behöver en ny höftled, ett besök på psykiatrin eller en gråstarrsoperation måste snabbt få vård och kunna återgå till arbete. Nu tvingas dessa människor äta dyra läkemedel och är kanske sjukskrivna i stället för att ha fått snabb hjälp av sjukvården.

Vi vill öppna för en modell som sätter patienten i centrum i stället för landstingets organisation. En modell där klinikerna kommer att få betalt för varje besök eller ingrepp, vilket gör att de jobbar effektivare för att snabbt beta av köerna i Dalarna.

Är det så att verksamheten inte klarar av att ställa om till en modell som sätter patientens behov i centrum, så ska dalfolket vara fritt att söka vård i andra landsting och hos andra vårdgivare.

Oppositionsråd

Landstinget Dalarna

Jan Wiklund, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons