Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert att jobba i butik

Annons

Handels har genomfört en säkerhetsenkät runt om i hela Sverige. Vi har fått in svar från 2 606 butiker i hela landet, varav 380 från Region Norr. Det är både anställda, butikschefer, butiksägare och skyddsombud som har fått svara på enkäten.

Resultatet är oroväckande! Nästan sju av tio butiker uppger att de inte har ett slutet kassasystem. Det är alarmerande att många butiker inte har ett system som kan trygga de anställdas säkerhet. Ett slutet kassasystem innebär att kontanterna inte syns och heller inte kan göras tillgängliga av butikspersonalen vid ett rånförsök.

Fem av tio butiker svarar att de inte ger all sin personal regelbunden säkerhetsutbildning.

Säkerhetsutbildning är viktigt för att öka personalens trygghet på arbetsplatsen och kan dessutom minska risken för rån då de anställda får veta hur de ska planera arbetet i butiken och agera om rånet sker. Utbildningarna måste ske regelbundet och ges till alla anställda, oavsett anställningsform.

Åtta av tio butiker säger sig undvika ensamarbete. Det är bra att ambitionen är hög, men vår bedömning är att ensamarbete sker oftare än vad butiken har som ambition.

På frågan om butiken är certifierad uppger endast två av tio att deras butik är certifierad enligt 13-punktsprogrammet. De 13 punkterna är antagna av bland andra Handels, Svensk Handel, Arbetsgivarföreningen KFO och polisen, och ska utgöra grunden för säkerhetsarbetet i butikerna.

Undersökningen visar tydligt att det finns mycket arbete kvar att göra för butikerna. För att komma åt problemet med rån, hot och våld vill Handels bland annat att fler butiker ska ha slutna kontanthanteringssystem och minskat ensamarbete.

Vi vill ha högre säkerhetskunskap bland butiksägare och personal, vi vill att alla butiker ska säkerhetscertifiera sig enligt 13-punktsprogrammet och så vill vi ha en lag om kontanthanteringssystem.

Kort sagt: Vi kräver att arbetsgivare och politiker tar sitt ansvar för att stoppa de rån och det våld som dagligen förekommer i handeln. Vi ställer krav på att regeringen lyfter frågan om säkerhet i butik högt upp på dagordningen och att Svensk Handel tar sitt arbetsmiljöansvar som arbetsgivarorganisation och kommer med konkreta åtgärder för säkrare

arbetsmiljö.

Inger Sjöstrand, ordförande Handels avd. 13 Borlänge, Maria Hammarlund, ordförande Handels avd. 26 Gävle, Anders Rydahl, ordförande Handels avd. 27 Sundsvall, Maria Vängbo, ordförande Handels avd. 29 Umeå, Lena Aronson, ordförande Handels avd. 33 Luleå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons