Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombilda GBAB till stiftelse!

Annons

I en intervju med Bo Brännström (FP) (1/10) nämns att Gamla Byn AB bildades år 1995, då dåvarande stiftelsen Folkare bostäder gick med förlust 10-20 miljoner årligen. Jan Thamsten som ”städade upp” med rivning av bostäder lovordades.

Bolaget förvaltar tillgångar om en miljard. Organisationskonsult debiterade 695 000 kronor.

I juli 2011 skrev Avesta Tidning att bolaget redovisar vinst, nästan 10 miljoner. Samma år ändrades lagtexten om hur vinst i kommunala bolag får disponeras.

Gävle-Dala tv-nytt har rapporterat om tveksamt fördelad vinst i bostadsbolag. Det talades om dubbelbeskattning av hyresgäster. Hur disponeras vinsten på tio miljoner i GBAB?

Om jag minns rätt överfördes 3 miljoner till Industristaden. Återstoden 7 miljoner, vad används de till? Hyresgäster som genererat vinsten bör få veta.

Brännström, beslut om stora investeringar har fattats i fullmäktige. Fattades rivningsbeslutet enbart i bolagsstyrelsen? Blev det framlagt åt fullmäktige till ett politiskt beslut?

Gamla Byn AB fick efter rivningar skenbart god ekonomi. Kommunen dränerades på ekonomiska tillgångar, mångmiljonbelopp. Fastigheter avyttrades till oseriösa köpare som nu vållar kommunen problem.

Krylbo ödelades till förmån för staden, där det nu är bostadsbrist för ungdomar. Bättre politik hade varit att upplåta bostäder med reducerad hyra. Kommunen hade inte drabbats av den enorma kapitalförstöringen. Skenbar vinst i bostadsbolaget. Miljardförlust i kommunen måste rubriceras oriktig balansräkning, juridisk term svindleri.

Vid Fermentaaffären 1985 blev Reefat El Sayed (tidigare utsedd till Årets svensk) dömd till sex års fängelse.

Förödelsen av kommunens bostadsbestånd för tankarna till Fermentaaffären. De politiker/tjänstemän som tog initiativet till fastighetsrivningarna bör äras med titeln ”Årets svensk” och promoveras med Refaats falska doktorshatt.

De av folkets med förtroende valda ombudens beslutsrätt må icke delegeras till ett kommunalt bolag. Förtroendet till GBAB är förbrukat. Ombilda bolaget till stiftelse!

 Olle Karlsson, Staffansbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons