Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omänsklig behandling

Annons

Det är med stor förhoppning och tillfredsställelse som jag hälsar migrationsminister Tobias Billströms vilja att titta på konsekvenserna av att Migrationsverket sedan mars månad i princip inte direkt beviljar anhöriginvandring från Somalia.

Anledningen att man avslår somaliska barns ansökan om återförening med sina föräldrar är att personer från Somalia har, på grund av den politiska situationen i landet, svårt att styrka sin identitet i och med att det i princip är omöjligt att få passhandlingar som godkänns i Sverige, utfärdade i det kaos som råder i Somalia.

Jag har själv träffat flera somalier här i Köping som är djupt förtvivlade över att inte kunna få sina barn till sig. Det som utmärkt de somalier jag har träffat här i Köping är att de är väldigt starkt inriktade på att lära sig svenska och så snabbt som möjligt komma ut i arbetslivet. Flera av dem jag har träffat har utbildning och yrkeserfarenhet från hemlandet.

Att leva utan sina barn är väldigt svår. För egen del kan jag förstå den förtvivlan och hopplöshet familjerna, som för närvarande inte får förenas med sina barn, känner. Den behandling de somaliska familjerna utsätts för är inte mänsklig!

När jag och min bror kom till Sverige 1965 som familjeåterföreningsfall, förstod jag att min far, som jag under flera år trodde antingen inte brydde sig om mig eller till och med var död, kämpade mycket målmedvetet för att vi skulle få förenas med honom i Sverige.

Min far kom till Sverige som flykting 1956. Det var inte en frivillig flytt utan en påtvingad flykt! Att få hit barn från kommunistiska Ungern var i det närmaste omöjligt men med envishet och målmedvetenhet lyckades min far att få hit oss.

I år har hittills 1 073 somaliska barn, vars föräldrar finns i Sverige, sökt uppehållstillstånd. Om jag har förstått det rätt så har i stort sett alla fått avslag.

Barnen är offer för krig liksom deras föräldrar. Det är bra att Sveriges regering nu gör något åt det. Jag hoppas att det inte tar för lång tid. Att barnen inte skall behöva vänta åtta år, som jag och min bror, innan de får återförenas med sina familjer!

Med tanke på hur barn påverkas av att inte vara nära sina föräldrar hoppas jag att de somaliska barnens situation kan på ett positiv sett åtgärdas innan jul genom ett särskilt tillstånd så att familjer som mot sin vilja är splittrade kan återförenas!

Folkpartist

Iván Czitrom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons