Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny regel hotar småföretag

Annons

Nyligen sade Christer Östlund, processledare från SKL (Sveriges kommuner och landsting), Lars Isacsson, S, kommunalråd, Anders Friberg, kommundirektör och Lars Enoksson, näringslivssekreterare att de vill förenkla och förbättra för företagen.

Förenkla och förbättra är ord som de flesta begriper innebörden av. Frågan är vad den här kvartetten är beredd att göra för småföretagarna i Avesta kommun.

Just nu pågår en kampanj för att driva Sveriges alla små producenter av lunchlådor i konkurs! Det är ett problem som jag tycker den här gruppen kan börja med att sätta tänderna i.

I Avesta kräver miljö och bygg att alla matlådor som säljs från våra restauranger, butiker och näringsställen, skall vara märkta enligt nya regler, förmodligen

direktiv från EU.

Detta kommer att innebära att många av oss småföretagare tvingas att lägga ned verksamheten.

Vi är ofta ensamföretagare, har varken tid, råd, eller kraft att lägga ned på ytterligare pappersarbete för att tillfredsställa kommunens miljöinspektörer. Jag ifrågasätter skarpt Avesta miljö och byggs omyndigförklaring av restaurangägarna i kommunen.

Jag har, som de flesta matleverantörer, förståelse för vikten av att leverera bra och näringsriktig mat till mina kunder. Det ligger i allas vårt intresse att kunden är nöjd – han eller hon är ju vårt levebröd.

Men det måste finnas rim och reson i märkningshysterin. Det går inte att dra alla leverantörer över en kam. Ska den lilla producenten, som varje dag tillverkar och säljer ett 30-tal matlådor, jämföras med storleverantörer som producerar tusentals matlådor varje dag?

Om detta är Livsmedelverkets mening och miljö och byggs håller med kommer många av oss att tvingas avveckla våra företag och anmäla oss till Arbetsförmedlingen. Det tycks vara så våra myndigheter vill ha det!

Jag har, redan 2010, både hos miljö och bygg och kommunen begärt ett möte där vi små restaurangägare skulle ges möjlighet att gemensamt framföra vår syn på hur kommunens miljö och bygg och Livsmedelsverket behandlar oss. På denna begäran har jag ännu inte erhållit någon reaktion.

Det är stora mål som Christer Östlund, Lars Isacsson, Anders Friberg och Lars Enoksson vill uppnå. Vad resultatet kommer att bli står skrivet i stjärnorna.

Det är goda föresatser att vilja ge oss bra företagsklimat och att vi stannar på orten, utvecklas och skapar jobb.

Men just nu är miljö och bygg samt Livsmedelsverket i färd med att ställa krav som de flesta av oss inte har råd, tid eller ork att uppfylla.

Vi små matleverantörer måste reagera. Vi har fått nog. Nu gör vi som i Vilhelm Mobergs roman ”Rid i natt”. Res er, alla ni som trakasserats av alla Sveriges och Europas byråkrater! Låt budkaveln gå genom Sveriges avlånga land!

Berits kök, Avesta

Berit Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons