Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu erbjuds vård på kredit

Annons

Det förekommer, inte minst inom idrott, att vid ”förlustmatcher” klaga på domaren. Framgångsrika lag har inte fokus på domaren, utan på själva spelet/kampen, och att vinna!

Vår bild är att skattebetalarna i Dalarna har ett intresse av korta vårdköer och god tillgänglighet i en vård med effektivt samspel mellan utövare och patient. Ledningen ska arbeta för högsta kvalitet och ett flöde med få flaskhalsar. I företagsvärlden talas ofta om styrkort – ”tillgänglighetsmiljarden” är ett sådant redskap.

Landstinget Dalarna har själva ett stort antal dokument i redovisningen, till exempel mål inom ekonomi i balans, likviditet, självfinansiering, personalens nöjdhet och arbetsmiljö. Påfallande ofta ser vi rött eller gult kort, det vill säga målen uppnås inte. Är det inte så att måluppfyllelsen är svag inte bara när det gäller vårdgarantin?

Nedslag i den senaste delårsrapporten i april i år talar för detta. Tvärtemot vad som lyfts fram i pressen ges här en sann bild av verkligheten, att förlusterna fortsätter, nu minst 24 miljoner kronor under perioden, egentligen 71 miljoner då hänsyn tas till KPA:s bedömning av pensionsskuld. Eget kapital redan förbrukat!

Vidare kan vi utläsa att sjukfrånvaron ökar kraftigt jämfört med de senaste åren. En anmärkning av revisorerna är symtomatisk ”redovisning av verksamhetsmål…..kan förbättras med en tydlig och enkel redovisning av måluppfyllelse som ser lika ut för alla nämnder”. Styrkort!

I dagarna har vi nåtts av beslut om återbäring från AFA på grund av sjunkande ohälsotal i landet. För Landstinget Dalarna blir det 100 miljoner kronor, som erhålls under slutet av verksamhetsåret. Så trots att trenden i Dalarna är i negativ riktning är det ett tillskott som måhända kan hjälpa upp resultatet något över noll för helår, men så här långt erbjuds vård på kredit.

Sanningen är att bristerna vi ser i tillgängligheten är toppen på ett isberg i form av försummelser i landstingsledningen.

Marina Ander, landstingspolitiker

Roy Uppgård, distriktsstyrelseledamot

KD Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons