Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till surrogatmödrar

Annons

Kristdemokratiska kvinnoförbundet stödjer partiets linje att säga nej till förslaget om utredning av surrogatmödraskap. Vi vill inte se en lagstiftning som innebär att socialt och ekonomiskt utsatta kvinnor riskerar att exploateras, för andra människors önskningar.

En majoritet av riksdagens partier förespråkar en utredning av surrogatmödraskap, men en utredning leder lätt till ett införande och detta är något som vi av etiska skäl vänder oss kraftigt emot.

Surrogatmödraskap innebär oftast att en fattig kvinnas kropp görs till medel för andra människors behov på ett exploaterande vis. Det är inte tre jämbördiga parter som förhandlar om surrogatmödraskapet och det är viktigt att fundera över detta.

Det kan uppstå problem om en kvinna före graviditeten samtycker till att ”låna ut” sin livmoder, men senare ändrar uppfattning. Barnet blir oundvikligen indraget i de konflikter som kan uppstå i samband med surrogatmödraskapet.

Regeringen ståndpunkt har tidigare varit att surrogatmödraskap inte är etiskt försvarbart eller förenligt med människovärdesprincipen och detta bör vara inställningen även fortsättningsvis.

Distriktsordförande för KD-kvinnorna

i Dalarna samt landstingspolitiker

Katarina Gustavsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons