Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misslyckat köp är dyrt

Annons

Misslyckade köp ”kostar” i flera olika avseenden. De påverkar vår privatekonomi, stjäl tid och har effekter på miljön.

För personer med små inkomster eller tung försörjningsbörda kan ett misslyckat köp få mycket kännbara konsekvenser och betyda att utgifter och inkomster inte går ihop. Ett större köp som går fel kan försätta personer i ekonomiskt trångmål under lång tid.

Svenskarnas samlade problem vid köp av varor och tjänster kan årligen uppgå till 25–26 miljarder kronor visar beräkningar.

Var tredje konsument väljer att inte klaga alls på en vara eller tjänst som inte motsvarar vad som utlovats (Konsumentverkets rapport 2011:3). Enligt samma enkät vet endast 8,4 procent av de utfrågade att ”garanti” är ett frivilligt åtagande för säljaren.

Svenska hushåll förlorar tusentals kronor varje år på grund av bristande konsumentkunskaper och en inställning att det inte är någon idé att klaga.

Det övergripande målet för konsumentpolitiken är att konsumenterna har makt och möjlighet att göra aktiva val. Samtidigt har det kommersiella trycket aldrig varit större.

För att lyckas göra aktiva och kloka val behövs korrekt och begriplig information. För att kräva rättelse vid fel på en vara eller en tjänst behövs mognad och mod, samt kunskaper i konsumentjuridik och reklamationshantering.

Vissa konsumenter är särskilt utsatta och behöver mycket konkret hjälp för att kunna utöva sina rättigheter och tillvarata sina möjligheter. Exempelvis kan olika funktionsnedsättningar, otillräckliga språkkunskaper eller ålderssvaghet vara ett hinder.

Kommunernas konsumentvägledning är en viktig resurs för invånarna i det här sammanhanget. Vägledarna ger råd vid tvister mellan en konsument (privatperson) och en näringsidkare. Frågorna är ofta komplicerade avtalsfrågor. Det kan handla om allt ifrån mobilabonnemang till villabyggen. Trygga konsumenter, som har koll, har lättare att hjälpa sig själva vidare.

I tider av finansiell oro behövs förebyggande insatser – inte bara akuta råd – för att förhindra privatekonomiska grubblerier. En utbyggnad av konsumentvägledningen är en investering i individen och i samhället.

Investeringar kostar, men hur högt är inte priset för kommunen när medborgare tappat greppet om både ekonomi och tron på sig själva?

Agneta Larsson, konsumentvägledare, Älvdalen, Christina Bröms, konsument-vägledare, Mora/Rättvik/Orsa, Elisabeth Falk, konsumentvägledare, Avesta, Gunnel Eriksson, konsumentvägledare, Smedjebacken/Ludvika, Inger Rosendahl, konsumentvägledare, Borlänge, Lisbeth Ander, konsumentvägledare, Hedemora/Säter/Gagnef, Marit Nilsson, konsumentvägledare, Malung-Sälen, Sussie Brandt, konsumentvägledare, Vansbro, Veronica Lidman Ek, konsument-vägledare, Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons