Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpolitik kräver förnuft

Annons

Vi behöver mer sunt förnuft i miljöpolitiken. Samtidigt som Europa undan för undan släcker sina glödlampor, kommer en braskande rapport om de nya lågenergilamporna.

Det är den tyska miljömyndigheten som i en färsk undersökning visat att kvicksilverhalterna som frigörs då en lågenergilampa krossas, är 20 gånger högre än det tillåtna värdet. Det är väl därför det är så viktigt att vädra ut ett rum där en lågenergilampa har gått i kras, men hur många gör det?

Lågenergilampornas intåg är dessutom märkligt med tanke på att användandet av kvicksilver sedan en tid tillbaka är förbjudet i Sverige. Gamla febertermometrar rensas bort, tandläkarna lagar inte längre med amalgam. Men trots det accepterar vi att det giftiga ämnet används i våra lampor och bidrar negativt till vår miljö.

Självklart är det viktigt att vi alltid strävar efter en ren och hållbar miljö. Men ibland tycker

vi att ivern med att undanröja vissa produkter och substanser som anses mindre lämpliga, blir så stor att vi förlorar helhetssynen. Och att andra oväntade effekter uppstår som kan få än mer negativa följder, precis som i exemplet med lågenergilamporna.

Likadant är det med målarfärg. Sedan färgtillverkarna förbjöds att ha olika mögelhämmande tillsatser i färgen har många fått stora problem med påväxt av mögel på relativt nymålade ytor, med omfattande tvättning med soda eller ammoniak, och tätare ommålningar som följd.

Vissa hävdar att mögelpåväxten är helt normal. Men självklart måste färgen tillverkas på ett sätt som upprätthåller dess funktion, precis som den som bygger en bro måste dimensionera den för att hålla för påfrestningar.

Andra exempel då miljöhänsyn på ett blint sätt överskuggar funktion är miljödäck, som tack vare lägre friktion sparar bränsle men som å andra sidan ger längre stoppsträcka än andra däck.

Eller att tvätt vid för låga temperaturer medför att vi inte får död på bakterierna, så att de i stället blir en hälsofara.

Självklart ska samhället alltid sträva efter att minimera skadliga substanser. Men för många konsumenter blir det alltmer uppenbart att miljösträvan ibland överskuggar sunt förnuft.

Risken med detta är att det byggs upp ett misstroende från konsumenternas sida och att tvivlet felaktigt riktas mot det viktiga miljöarbetet. Det här tjänar ingen på, allra minst miljön.

Vi tycker därför att statliga myndigheter som utfärdar förbud mot användning av vissa ämnen ska göra en så kallad LCA-analys (livscykelanalys) inte bara av ämnet i fråga utan dessutom för att väga in vilka konsekvenser ett förbud skulle få för helheten. Det är sunt förnuft och det skulle skapa respekt och förståelse för det viktiga miljöarbetet.

För ”Vi ärver inte jorden av våra föräldrar, vi lånar den av våra barn” som en klok indianhövding sade.

Betty Malmberg, M, riksdagsledamot

från Östergötland

Ulf Berg, M, riksdagsledamot från Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons