Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer privat vård behövs

Annons

Vårdvalet kan öka tillgängligheten till nära vård på landsbygden. Det visar det stora intresset för att bedriva filial i Stora Skedvi.

Vården ska anpassas efter patienternas val och behov – inte landstingets. Uppdraget att driva vårdcentral behöver därför inte vara så omfattande som det är i dag. Ett minskat uppdrag med möjlighet till tilläggsuppdrag och samarbetsavtal skulle öppna för fler att starta vårdcentraler, både i tätorter och på landsbygden.

Fler vårdcentraler behövs – inte färre. Men det är inte självklart att landstinget ska driva alla vårdcentraler. Varför inte försöka hitta ytterligare en privat aktör som är beredd att satsa?

Behovet av fler alternativa vårdgivare är stort i Falun, det visar inte minst intresset för den privat drivna Falu vårdcentral. Samtidigt bör landstinget se över hur de landstingsdrivna vårdcentralerna i Falu centralort kan samordnas och effektiviseras.

Landsbygden kommer att få en allt större betydelse när Dalarna ska locka nya invånare. Centralisering verkar ses som en enkel lösning, men det är dalfolkets behov som måste styra. Äldre och sjuka personer behöver tryggheten på nära håll.

Oppositionsråd i Landstinget

Göran Engström, C

Ledamot i landstingsstyrelsen

Lena Reyier, C

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons