Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgare, inte kund

Annons

Näringspolitik! Politik för näringen! Tycker ni att sänkta löner, sänkt krogmoms och subventionerade tjänster är näringspolitik? Det tycker inte jag för det skapar inga jobb!

Näringspolitik är däremot om vi beslutar att fixa till så vi får en väl fungerande järnväg och bostäder för gruvnäringen i Västerdalarna, beslutar att det ska vara fler lärare och mindre klasser i skolan eller att staten ska stödja och medfinansiera exportindustrins forskning och utveckling, exempelvis. Det är jobbskapande åtgärder och då kan politiken kallas näringspolitik!

Att göra som borgarna nu gör, dela upp folket i en grupp som servar och en som blir servad och dessutom med hjälp av våra skattepengar, är ju varken utvecklande för individen eller staten. Så med andra ord, näringspolitik är och ska vara något helt annat än subventioner.

Vi har en alltför hög arbetslöshet i Sverige, det kan inte undgått någon. Borgarna har infört fas 3, långtidsarbetslösa som sysselsätts av någon. Sysselsättaren får, som tack för hjälpen, cirka 5 000 kronor i månaden av staten (skattepengar). Fas 3-aren har ingen lön och inga rättigheter.

Socialdemokraterna vill avskaffa denna ”slavmarknad” och återinföra plusjobben, vilket för den långtidsarbetslösa ger avtals-enlig lön och andra vanliga rättigheter som löntagare har, något som helt saknas inom fas 3. Skulle det vara någon som försöker påvisa att fas 3 och plusjobb är samma sak fast med olika namn, så är det helt fel.

Att rusta Sverige starkt inför framtiden handlar om utbildning, utbildning och utbildning och inte genom, det som händer nu, att skapa en låglönemarknad.

Socialdemokraterna önskar ett livslångt lärande, med fungerande högskolor, universitet, komvux med mera.

Ett nytt kunskapslyft á la Göran Persson behövs. Att skära ner på utbildning är ju helt förödande. Både för individen och staten.

I borgarnas skola får bara tre fjärdedelar av alla elever som börjar på gymnasiet ett slutbetyg men det är inte alla av dem som får ett slutbetyg som ger behörighet till högskola och universitet. Så det är faktiskt 25 procent av alla elever som inte slutför sina gymnasiestudier.

Och då är Björklunds lösning att minska på pengarna till skolan och att det ska vara hårdare och tydligare regler och krav. Men en skolgård är ju ingen koncerngård! Det som skolan behöver är mer personal. Personal som har tid att sitta bredvid, visa, lära, prata, lyssna, personal som ser alla elever. Socialdemokraterna ville inför 2012 ge gymnasieskolan 675 miljoner kronor mer än regeringen.

Pengar, det finns. Vad det handlar om är omprioritering och omfördelning! I dag går skattepengar till exempel till fas 3-anordnare och subventionering av hushållsnära tjänster (som oftast nyttjas av dem som har råd även utan skattelättnad.)

I dag har vi minskade skatteintäkter på grund av sänkt krogmoms, dessa pengar skulle lätt kunnat läggas på till exempel skolan. I stället för sänkt arbetsgivaravgift för dem som är under 26 år och som redan har jobb skulle vi till exempel kunnat ha skapat plusjobb till dem som är långtidsarbetslösa.

Det finns så många möjligheter för Sverige och oss människor som bor här. Men då måste politikerna och de som styr Sverige vilja ta vara på möjligheterna och inte låta marknaden, som egentligen bara har ett intresse – vinst – styra agendan.

Vi vill ta vara på möjligheterna, vi vill styra. Vi vill att du som medborgare ska betraktas som just medborgare och inte en kund. Vi vill ha kontrollen över vårt samhälle och samverka med marknaden. Vi har fixat detta förut och vi kommer göra det igen! Var så säker!

Carina Gunnarsson, S, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons